Nieuw netwerk ondersteunt digitale transitie van Jaarbeurs

Wentzo slogan connect to make a difference
Jaarbeurs evenement. Wentzo is hier verantwoordelijk voor de HPE Aruba Networking NaaS oplossing.

Koninklijke Jaarbeurs wil Europa’s slimste en meest duurzame eventlocatie zijn. Met een nieuw as a service netwerk kan het volop gebruikmaken van onder meer indoor navigatie, asset tracking en innovatieve IoT-toepassingen.

Met elf hallen en een totale oppervlakte van 100.000 m2 behoort Koninklijke Jaarbeurs tot de grootste overdekte evenementenlocaties van Nederland. De beurzen, congressen en evenementen die er plaatsvinden trekken jaarlijks 2,5 miljoen bezoekers. Ook het Beatrixgebouw met vergader- en ontmoetingsruimtes en kantoren voor start-ups behoort tot het complex.

Digitale transitie van events

In de afgelopen jaren zette Jaarbeurs in op een digitale transitie. Papier maakte plaats voor digitale tickets, signing en event guides. Er kwamen studiofaciliteiten voor hybride en online events. En Jaarbeurs maakte het opdrachtgevers mogelijk om via een app faciliteiten zoals een vaste internetverbinding af te nemen of bijvoorbeeld zelf de snelheid van de verbinding tijdens een evenement te verhogen.

Acces points als IoT-platform

Om die transitie te faciliteren, realiseerden Wentzo en HPE Aruba Networking een nieuw netwerk voor Jaarbeurs, met gestandaardiseerde hardware en een flexibel management platform. Het netwerk is opgebouwd met de nieuwste CX-switches en WiFi 6 access points HPE Aruba Networking. Die access points fungeren als IoT-platform en ondersteunen Zigbee en Bluetooth 5, waarmee onder meer indoor navigatie en asset tracking mogelijk worden.

Jaarbeurs logo op het Beatrixgebouw

Jaarbeurs krijgt grip op het netwerk

Met ClearPass houdt Jaarbeurs grip op het netwerkverkeer van de duizenden mensen die de evenementenlocatie dagelijks bezoeken. Daarbij worden op basis van gebruikers- en devicesprofielen geautomatiseerd toegangsregels (policies) toegepast. Dynamische netwerksegmentatie draagt ook bij aan de veiligheid van het netwerk.

Eén beheerplatform

Het nieuwe WiFi netwerk biedt voldoende capaciteit voor ruim 30.000 gelijktijdige gebruikers. Geïntegreerd DNS-, DHCP- en IP-adresmanagement (DDI) staat daarbij garant voor razendsnelle netwerkresponstijden. Met Aruba Central beschikt de eventlocatie over een cloudgebaseerd en AI-ondersteund managementplatform voor zowel het LAN als WLAN-netwerk. User experience sensors (UXI’s) geven aanvullend realtime inzicht in de netwerkervaringen van gebruikers.

Network as a Service voor Jaarbeurs

Jaarbeurs koos voor een Netwerk as a Service (NaaS), waardoor het geen grote investeringen hoefde te doen. En doordat het zelf voor het gebruik van het netwerk betaalt, kan Jaarbeurs netwerkkosten ook eenvoudig en transparant doorberekenen naar organisatoren van evenementen.

Abonnement pauzeren of opschalen

Wentzo monitort, beheert en onderhoudt het netwerk, waardoor het IT-team van Jaarbeurs zelf haar handen vrij heeft voor de persoonlijke ondersteuning van opdrachtgevers. Verder is het mogelijk om het netwerk abonnement per hal of zaal te pauzeren of juist op te schalen, waardoor Jaarbeurs optimaal kan inspelen op rustige of juist drukke periodes. “Dat geeft ons veel flexibiliteit”, zegt IT-manager Teun Schermerhorn.

Jaarbeurs evenement.

Inspelen op wensen organisatoren

Met een WiFi-first netwerk heeft Jaarbeurs die flexibiliteit ook als het gaat om het inspelen op wensen van evenementenorganisatoren. “Als een opdrachtgever extra bandbreedte nodig heeft, kunnen we dat eenvoudig toevoegen via Aruba Central. We hoeven dan geen extra kabels te leggen of hardware te plaatsen”, vertelt Corine Bos, directeur IT & Digital bij Jaarbeurs.

Waardevolle data via het netwerk

Het nieuwe netwerk levert Jaarbeurs ook een schat aan waardevolle data op, zowel op marketing als operationeel gebied. De data geven bijvoorbeeld inzicht in de mate waarin faciliteiten gebruikt worden, waardoor medewerkers gerichter kunnen worden ingezet. Schermerhorn: “Ook hebben we inzicht in bezoekersaantallen en heat maps van drukke plekken in de Jaarbeurs. Als een standhouder tijdens een beurs zegt dat het rustig was, kunnen wij nu laten zien hoeveel mensen zijn stand zijn gepasseerd.”

Bekijk de Jaarbeurs referentievideo (Engels)

Deze video is ontwikkeld door onze partner HPE Aruba Networking.

Foto van de binnenkant van een van de locatie van The Social Hub (TSH)
Hospitality

Innovatieve Netwerk as a Service oplossing voor The Social Hub

Wentzo heeft de aanbesteding gewonnen bij The Social Hub (voorheen The Student Hotel). De hotelketen kiest voor de innovatieve Netwerk […]
foto van het pand Grand Karel V
Hospitality

WiFi bij vijfsterren hotel Grand Hotel Karel V

In een vijfsterren hotel mag je alleen de állerbeste services verwachten. De meest comfortabele bedden, een gastvrije houding bij het […]