Network as a Service in het onderwijs

Geen omkijken naar onderhoud en beheer en voorspelbare maandelijkse kosten voor jouw onderwijsinstelling.

Een student zit in kleermakerszit met een laptop op schoot
Jaap Goris Wentzo

Jaap Goris

Manager Sales Operations
Wentzo slogan connect to make a difference

Een zorgeloos netwerk voor leerlingen, studenten en medewerkers

Onderwijs is tegenwoordig digitale topsport. En dat vraagt veel van je netwerk. Niet alleen qua betrouwbaarheid en snelheid, maar ook als het gaat om veiligheid. Want ga maar eens aan ouders of media uitleggen dat privacygevoelige data van leerlingen op straat dreigen te komen. Daarom kiezen al meer dan honderd basisscholen, middelbare scholen, mbo’s en hogescholen voor een Network as a Service van Wentzo. Je bent daarmee verzekerd van een veilig, betrouwbaar en toekomstbestendig netwerk (LAN, WLAN of beide) tegen voorspelbare maandelijkse kosten.

Netwerk voor primair onderwijs en voortgezet onderwijs

Ben je ICT-coördinator of bestuurder van een basisschool of middelbare school? Dan is het goed om te weten dat we pluspartner van SIVON zijn. Dankzij de collectieve prijsafspraken met deze onderwijscoöperatie krijg jij een beter onderwijsnetwerk, tegen lagere kosten. Bij het beveiligen van jouw netwerk hanteren we het nieuwe Normenkader Informatiebeveiliging en Privacy Funderend Onderwijs. Zo ben je nu al klaar voor de toekomst.

Netwerk voor hoger onderwijs

Wil je als mbo-instelling, hogeschool of universiteit een betrouwbaar, veilig en toekomstbestendig netwerk? Als partner van SURFwireless hielpen we al meer dan 70 instellingen in het hoger onderwijs aan zo’n netwerk as a service. Natuurlijk is daarbij de integratie met onderwijstoepassingen zoals eduroam goed geregeld. Maar met onze moderne onderwijsnetwerken kun je ook kansen benutten op het gebied van bijvoorbeeld duurzaam beheer van schoolgebouwen of het monitoren van de luchtkwaliteit in lokalen en andere ruimtes van jouw school.

De voordelen van een netwerkspecialist in het onderwijs

Een duurzaam netwerk voor jouw school of onderwijsinstelling

Verantwoord omgaan met energie. Dat is voor jouw school waarschijnlijk ook steeds belangrijker, al is het maar vanwege de stijgende energiekosten. Wentzo ondersteunt je daarbij. Bijvoorbeeld door (een deel van) jouw netwerkapparatuur automatisch in een bespaarstand te zetten als je school gesloten is. Op die manier dring je het stroomverbruik van je netwerk tot wel 40% terug!

Zeker weten dat jouw schoolnetwerk veilig is

Leerlingen, ouders, de onderwijsinspectie en de raad van toezicht. Ze verwachten dat jouw schoolnetwerk veilig is. En steeds vaker moet je dat ook kunnen aantonen. Daar hebben we bij Wentzo een oplossing voor. Met Security Insight scannen we doorlopend jouw netwerk met meer dan 15 krachtige scanners. De scanresultaten vergelijken we met de SOA’s (Statement of Applicability) van normeringen die gelden voor jouw school of onderwijsinstelling. Denk bijvoorbeeld aan de ISO 27001, de AVG en het Normenkader Informatiebeveiliging en Privacy voor Funderend Onderwijs (IBP FO). Met de rapportages kan je laten zien dat je aantoonbaar in control bent.

In 6 stappen naar Network as a Service

1

Inventarisatie

We bespreken de functionele en technische wensen voor een nieuw netwerk en brengen je locatie(s) en het aantal gebruikers in kaart.

2

Design

Op basis van je programma van eisen en een site survey stellen we een technisch ontwerp met een bijbehorende kostenraming voor je netwerk op.

3

Voorbereiding

Met een RACI-matrix krijg je tot in detail inzicht in het proces en de planning. Ook weet je precies wie welke rol en verantwoordelijkheid heeft en wat we van jou verwachten.

4

Migratie

We migreren je netwerk per locatie, vleugel of verdieping en op het moment dat dit het minste impact heeft op je organisatie.

5

Testen

Na een acceptatietest en after survey is je nieuwe netwerk ready to roll. We pakken meteen de monitoring op.

6

Beheren

We monitoren jouw netwerk 24/7 op basis van een heldere SLA. Daarbij gebruiken we o.a. AI en machine learning. Zo blijven we problemen voor. Ook onderhoud voeren we proactief uit. Zo ben jij verzekerd van een gegarandeerde, hoge uptime.

Werk samen met een vast projectteam

De overgang naar Network as a Service voor jouw school, scholengroep of onderwijsinstelling? Die pakken we op met een vast projectteam. Dat team bestaat uit een projectmanager, een netwerkspecialist, een service level manager, een support engineer en een netwerk engineer. De teamleden zijn op elkaar ingespeeld en werken vaak al jaren bij ons. Ook na de oplevering van jouw netwerk blijft het projectteam betrokken bij jouw onderwijsinstelling. Zo bieden we je maximale continuïteit in de samenwerking.

Wentzo collega staat met een klant in een patchkast en kijken elkaar lachend aan. De collega houdt een laptop vast.

Gefaseerde overgang naar een uniform netwerk

We zien het regelmatig in het onderwijs: netwerken als een lappendeken. Zo’n lappendeken is bijvoorbeeld ontstaan door fusies. Of omdat IT lange tijd lokaal geregeld werd door verschillende partners. We snappen dat je soms nog vastzit in contracten of licenties. Of dat nog niet alle netwerkapparatuur in jouw school is afgeschreven. Dat is geen probleem. Samen met jou maken we een planning en werken we gefaseerd toe naar een uniform, toekomstbestendig netwerk. Ondertussen vinden we het geen probleem om je netwerk alvast in huidige staat in beheer te nemen. Zodat jij alvast geen omkijken meer hebt naar je netwerk.

Altijd in control met een dashboard, rapportages en meer

We snappen dat het spannend is om het onderhoud en beheer van jouw schoolnetwerk uit handen te geven. Maar netwerk-as-a-service van Wentzo is geen black box. Via een dashboard heb je 24/7 inzicht in de status van je netwerk en kan je meekijken over de schouders van de support engineers die jouw netwerk onderhouden en beheren. Natuurlijk voorzien we je ook van periodieke rapportages en evalueer je regelmatig met jouw vaste service level manager. Tot slot ondersteunen we je met tools en kennis om de eerstelijnssupport aan gebruikers naar een hoger niveau te tillen.

Wentzo collega zit met een klant aan een tafel met een laptop. De Wentzo collega kijkt lachend naar het beeldscherm terwijl de klant lachend naar hem kijkt.

Koploper in Network as a Service

Kies je voor Wentzo? Dan kies je voor een koploper in as-a-service oplossingen. We bieden ze al sinds 2010 en beheren netwerken voor onderwijsinstellingen in heel Nederland. Van basisscholen tot middelbare scholen en instellingen voor speciaal onderwijs. En van mbo’s en hogescholen tot universiteiten en onderzoeksinstellingen. Met meer dan 60 ervaren netwerkspecialisten zijn we groot genoeg om de continuïteit te bieden die jij zoekt, terwijl je tegelijkertijd verzekerd bent van een persoonlijke aanpak. We realiseren jouw netwerk samen met vendors die behoren tot de top van de markt. Van Aruba tot Extreme Networks en van HUAWEI tot Fortinet en Juniper. Als zelfstandige managed service provider adviseren we je daarbij onafhankelijk over de netwerkoplossing die het beste past bij jouw bedrijf of organisatie.

Wat onze klanten zeggen

Van kleine scholen tot onderwijsinstellingen met een groot aantal vestigingen, van basisscholen tot universiteiten, heel wat onderwijsinstellingen vertrouwen op onze kennis en expertise voor een betrouwbaar, snel, veilig en flexibel (WiFi)netwerk.

O2G2 locatie Zernike college
Dit zeggen klanten:

“Wentzo voldoet aan ons hele eisenpakket: ze kennen onderwijsland en hebben ervaring met netwerkoplossingen binnen scholen en zaken als eduroam.”

“Op deze netwerkoplossing wachtten we hier al jaren”

Frank Musch | Integraal & ICT projectmanager Openbaar Onderwijs Groningen
Logo Openbaar Onderwijs Groningen

Twee Wentzo collega's zitten op hun bank, een heeft een laptop op schoot. Ze kijken lachend de camera in.

Een keer praten over NaaS in het onderwijs?

Hidden

Veelgestelde vragen over Network as a Service in het onderwijs

 1. Wat is NaaS in het onderwijs?

  De afkorting NaaS staat voor Netwerk as a Service. In plaats van dat je zelf je netwerk aanschaft en beheert, doet een gespecialiseerde partner dat voor jouw onderwijsinstelling. Die partner zorgt ervoor dat jouw netwerk betrouwbaar en veilig is én blijft. En dat tegen voorspelbare, maandelijkse kosten. Je hebt waarschijnlijk al meerdere as a service-oplossingen in jouw onderwijsinstelling. Denk bijvoorbeeld aan de licenties voor softwareprogramma’s waarmee jouw docenten of onderzoekers werken.

 2. Waarom kiezen steeds meer scholen voor een Netwerk as a Service?

  Van tabletklassen tot de opkomst van educatieve applicaties en eduroam. Een steeds groter deel van het onderwijs leunt op jouw digitale netwerk. Het aantal gebruikers neemt toe, ze nemen steeds vaker hun eigen devices mee. Het beheren van je netwerk wordt daardoor steeds complexer. En dan hebben we het nog niet eens over de groei aan digitale risico’s gehad. Steeds meer onderwijsinstellingen kiezen er daarom voor om hun netwerk onder te brengen bij een gespecialiseerd partij zoals Wentzo. Zo kunnen ze focussen op hun kerntaak: het bieden van goed onderwijs!

 3. Wat zijn de voordelen van Network as a Service (NaaS) in het onderwijs?

  Wanneer je voor een Network as a Service kiest, kies je voor flexibiliteit, gemak en zekerheid. Je hoeft als onderwijsinstelling geen grote investering te doen in je netwerk. In plaats daarvan heb je voorspelbare, maandelijkse kosten. Ook is je netwerk schaalbaar en kun je makkelijk inspelen op nieuwe technologische kansen. Met NaaS heb je als onderwijsinstelling verder geen omkijken meer naar het beheer van jouw netwerk. Zo hoef je niet meer zelf na te denken over hoe je omgaat met de groeiende bandbreedtebehoefte. Verder garandeer je iedereen een veilige verbinding, zonder dat dit ten koste gaat van de gebruiksvriendelijkheid.

 4. Hoe werkt Network as a Service (NaaS) in het onderwijs?

  Samen ontwerpen we een netwerk dat naadloos aansluit bij de onderwijsvisie, de verschillende locaties én de behoeftes van jouw medewerkers, leerlingen en/of studenten. Je werkt daarvoor samen met een vast projectteam en schakelt rechtstreeks met technisch specialisten. Ook geven we je gedetailleerd inzicht in het proces en de planning die komt kijken bij een overstap naar NaaS. We migreren je netwerk zo dat de impact voor gebruikers minimaal is en garanderen na de acceptatietesten en after surveys een volledige WiFi-dekking op jouw locatie(s). Jouw netwerk wordt gemonitord door ervaren support engineers. Daardoor kunnen we de meeste netwerkproblemen voorkomen voordat je er iets van merkt. En mocht er zich toch een storing voordoen, dan staan we direct voor je klaar.

 5. Welke providers bieden Network as a Service (NaaS) oplossingen aan voor het onderwijs?

  Wij werken samen met providers als HPE Aruba Networking, Extreme Networks, Fortinet, Huawei en Juniper-Mist. We adviseren je merkonafhankelijk welke netwerkoplossing het beste aansluit bij jouw organisatie. Ben je aangesloten bij SURF? Wentzo is al jarenlang de netwerkpartner van deze onderwijscoöperatie. Met SURFwireless bieden we een bewezen, toekomstbestendige WiFi-oplossing voor mbo-instellingen, hogescholen, universiteiten en onderzoeksinstellingen.

Jaap Goris Wentzo

Jaap Goris

Manager Sales Operations
0577-460008

Neem contact met mij op

Hidden