Realisatie SURFwireless voor MBO Utrecht

Wentzo slogan connect to make a difference
Vooraanzicht MBO Utrecht locatie Australiëlaan

Als innovatiepartner van SURF zorgt Wentzo voor de ontwikkeling, levering en het onderhoud van SURFwireless; de WiFi as a Service-dienst van SURF. Met deze innovatieve dienst bieden SURF en Wentzo onderwijs- en onderzoeksinstellingen in Nederland een excellente WiFi infrastructuur en ervaring op hun locatie. Onderstaand best-practise bericht van MBO Utrecht verscheen eerder in het magazine van SURF.

Sinds september 2017 zijn 2 locaties van MBO Utrecht aangesloten op SURFwireless. Met de keuze voor het nieuwe wifinetwerk kiest MBO Utrecht voor proactief beheer en een toekomstgerichte service. Studenten en docenten zijn blij. “Het werkt als een zonnetje.” Lees de best practice.

Nieuwe locatie MBO Utrecht

Het was een ambitieus plan. Toen in mei 2017 duidelijk werd dat MBO Utrecht een nieuwe locatie zou krijgen, greep de dienst ICT de gelegenheid aan om zowel het wifinetwerk als het vaste netwerk te vernieuwen. De vervanging van het vaste netwerk stond al voor 2017 in de planning. Tijdens het ontwerp werd duidelijk dat de gelijktijdige vervanging van het vaste en wifinetwerk veel voordelen had. SURFwireless voldeed voor het wifinetwerk aan alle architectonische uitgangspunten van MBO Utrecht. Richard Geluk, manager informatie & automatisering bij MBO Utrecht, vertelt: “Het contract met de huidige wifileverancier loopt tot augustus 2018, maar via SURF konden we wel eerder overstappen. Dat sprak mij aan, omdat ik een groot voorstander ben van ons lidmaatschap bij SURF. Er is veel kennis aanwezig. Voor een relatief klein ICT-team is het heel prettig om samen te werken met specialisten. Tijdens de migratie hebben ze zelfs onze huidige leverancier voorzien van de nodige informatie.”

Niet alleen de nieuwe locatie

Besloten werd om niet alleen de nieuwe locatie, maar ook meteen 1 van de 6 bestaande locaties van MBO Utrecht van SURFwireless te voorzien. De keuze viel op de Bontekoelaan, waar onder andere de Herman Brood Academie is gehuisvest. “De muzikanten in opleiding zijn grootgebruikers van bandbreedte,” zegt Geluk. “Er waren daar vaak problemen met de wifi. We krijgen veel positieve reacties van studenten en docenten. Dat is erg leuk om te horen. Complimenten krijg je immers niet vaak als dienst ICT, omdat het meestal niet opvalt wanneer alles naar behoren functioneert. Het is zó goed, ik gun het iedereen.”

Toekomstgerichte dienst

De keuze voor SURFwireless ziet Geluk als een investering in de toekomst. “Nu ging het vrijwel om een één-op-één-migratie, maar we bereiden ons met deze keuze voor op ontwikkelingen als het Internet of things. In de toekomst willen we slimmere gebouwen neerzetten, waar we bijvoorbeeld kunnen monitoren op welke plekken het druk is. SURFwireless is een toekomstgerichte dienst die daarop aansluit.”

Richard Geluk, manager informatie & automatisering bij MBO Utrecht:

“We krijgen veel positieve reacties van studenten en docenten. Dat is erg leuk om te horen. Complimenten krijg je immers niet vaak als dienst ICT, omdat het meestal niet opvalt wanneer alles naar behoren functioneert. Het is zó goed, ik gun het iedereen.”

Proactief beheer

MBO Utrecht hanteert sinds 3 jaar een bring your own device-beleid voor de studenten (medewerkers hebben een laptop van de instelling). Proactieve netwerkbeveiliging is daarvoor cruciaal. MBO Utrecht maakt onder andere gebruik van quarantainenet. Gedraagt een apparaat in het netwerk zich verdacht, dan kan het door het systeem in quarantaine worden geplaatst. Deze technologie werkt goed met SURFwireless. Ook prettig vindt Geluk de mogelijkheid om het verbruik continu in realtime te monitoren. “We zijn van reactief naar proactief beheer gegaan,” zegt hij.

Extra service

Over het voortraject voor de uitrol van SURFwireless is Geluk erg te spreken. “De documentatie is helder. Je weet wat je kunt verwachten.” Vooraf werd een scan gemaakt. Na afloop volgde een meting, om te kijken of alles volgens afspraak was aangelegd. “We hebben een strippenkaart aangeschaft bij Wentzo, het bedrijf dat werkzaamheden onder regie van SURF uitvoert, voor extra stukjes service. Ze hebben bijvoorbeeld het ontwerp van het vaste netwerk nog eens kritisch tegen het licht gehouden. Die strippenkaart was van veel toegevoegde waarde. Zo doen we het bij de volgende locaties weer.”

Alle locaties SURFwireless

MBO Utrecht is een regie-organisatie, die optimaal wil gebruikmaken van ICT-diensten die leveranciers kunnen bieden. Het was daardoor relatief eenvoudig om de prijs en kwaliteit van SURFwireless te vergelijken met die van de voormalige leverancier. Geluk stelt vast dat het voor sommige scholen lastiger is om inzicht te krijgen. “Als je zelf het netwerkbeheer doet, is het moeilijker in te schatten of de kosten voor SURFwireless redelijk zijn. Dat is appels met peren vergelijken. Wij vonden het relatief duur, maar SURFwireless wordt volgend jaar goedkoper. Voor ons één van de redenen om vanaf 2018 de overige locaties te migreren.”

Meer informatie over SURFwireless is ook te vinden op de website van SURF.

Lees meer klantverhalen

Onderwijs

Stichting CVO-AV kiest voor een veilig en betrouwbaar netwerk van SIVON en Wentzo

Aardrijkskunde, godsdienst, maatschappijleer of techniek. Samenwerken tijdens de les of in je eentje thuis aan je huiswerk. Het maakt niet […]
Schoolplein locatie Mozaiek Swalm en Roer
Onderwijs

Duurzame netwerkoplossing voor 23 onderwijslocaties Swalm en Roer

Onlangs hebben wij Stichting Swalm en Roer, de onderwijsstichting voor primair onderwijs in de gemeentes Roermond, Roerdalen en Leudal, voorzien […]
Medewerker van Nimeto in een van hun praktijklokalen
Onderwijs

Nimeto kiest voor SURFwireless: “Alles werkt nu altijd, overal”

Nimeto, een creatieve vakschool in Utrecht met zo’n 1.500 leerlingen, viert dit jaar haar 100-jarig bestaan. In de afgelopen drie […]
Foto van het pand van CSG Liudger
Onderwijs

Optimale netwerkervaring voor Liudger

Vanaf 1 augustus 2022 heet CSG Liudger Fierder Onderwijs Sinds 2010 werkt Wentzo nauw samen met Christelijke Scholengemeenschap Liudger. Als […]