De ruim 17.000 leerlingen en 2.100 medewerkers van Openbaar Onderwijs Groningen? Die kunnen niet meer zonder snel en stabiel internet. En dus koos de Groningse onderwijsinstelling op haar basisscholen, middelbare scholen en speciaal onderwijsscholen voor een Network as a Service-oplossing van Wentzo. “Het is fijn om samen te werken met een partij die de onderwijssector goed kent.”
Qua dekking had Openbaar Onderwijs Groningen het netwerk redelijk voor elkaar. Of je nu buiten op het schoolplein of ergens in een lokaal driehoog achter wilde inloggen, het wifi-signaal was doorgaans toereikend om te leren of te werken. Tot het moment dat grote groepen leerlingen en medewerkers tegelijkertijd probeerden in te loggen.
Referentievideo: een toekomstbestendig netwerk
Het netwerk van O2G2 moet bestand zijn tegen gebruikersaantallen en de intensieve manier waarop we vandaag de dag online zijn. Zeker met ruim 17.000 leerlingen en 2.100 medewerkers die zich dagelijks op het netwerk bevinden. Dat vraagt om een partner met veel kennis in het onderwijs en een passende Network as a Service oplossing. Ontdek meer over onze relatie in deze referentievideo.
Achterstand door verouderd netwerk
Het gevolg: slecht functionerende onderwijsportals, langzaam ladende webpagina’s en gebruikers die van het netwerk ‘gegooid’ werden. Een frustrerende situatie, zeker in periodes zoals toetsweken en examens. Kortom: het netwerk van de onderwijsgroep was niet bestand tegen de gebruikersaantallen en de intensieve manier waarop we vandaag de dag online zijn.
Zoektocht naar partner die het onderwijs kent
“We waren daarom op zoek naar een passende, toekomstbestendige oplossing waarmee we de achterstand in ons netwerk zo snel mogelijk konden inhalen”, vertelt Haije Wind, Manager ICT bij Openbaar Onderwijs Groningen. “Dat vroeg om een partij die uiteraard ervaring heeft op het gebied van met name WiFi-netwerken, maar die ook de onderwijssector goed kent en die binnen het onderwijs een goede betrouwbare naam heeft opgebouwd.”
Implementatie van een kant-en-klare oplossing
Deze partij vond de onderwijsgroep in Wentzo. Haije: “Wentzo stond voor ons klaar met een kant-en-klare oplossing die snel geïmplementeerd kon worden. Eigenlijk voldoen zij aan het hele eisenpakket: ze kennen onderwijsland en hebben ervaring met netwerkoplossingen binnen scholen en zaken als eduroam. Daarmee kunnen leerlingen en medewerkers in binnen- en buitenland gemakkelijk en veilig toegang krijgen tot het vaste en draadloze netwerk van de eigen onderwijs- of onderzoeksinstelling.”
Haije Wind, Manager ICT bij Openbaar Onderwijs Groningen:
“Wentzo voldoet aan ons hele eisenpakket: ze kennen onderwijsland en hebben ervaring met netwerkoplossingen binnen scholen en zaken als eduroam.”
Eén aanspreekpunt voor de volledige netwerkomgeving
“In overleg met de onderwijsgroep hebben we gekozen voor de implementatie van een Network as a Service (NaaS)-oplossing”, vertelt projectmanager Bart van der Helm van Wentzo. “Het voordeel hiervan is dat Openbaar Onderwijs Groningen nog maar één aanspreekpunt heeft voor de volledige netwerkomgeving, van WAN tot WiFi. Geen grijze gebieden meer, maar één partij die alle netwerkdiensten in kaart heeft. Met zoveel scholen onder één koepel levert dit de onderwijsgroep een enorme besparing op van tijd, energie en geld. Bovendien is het netwerk toekomstbestendig doordat het altijd uit te breiden of af te schalen is.”
Policy management met Aruba ClearPass
Om eerst rust in de onderwijsorganisatie te brengen werd gestart met de implementatie van Aruba ClearPass. Een Policy Management-platform waarmee je moeiteloos én veilig nieuwe apparaten toelaat op het netwerk. Bart: “Dit nam de ergste pijn weg, zodat we vervolgens verder konden bouwen. Naast de capaciteit kampte de onderwijsgroep namelijk ook met problemen rond authenticatie. Het Network Access Control systeem moest voor authenticatiegegevens putten uit verschillende bronnen, wat ervoor zorgde dat dit proces niet efficiënt plaatsvond. Het compleet opnieuw installeren van de applicatie en herbeoordeling van de routes van de dataverzameling heeft geleid tot een merkbare verbetering van het aanmeldproces van leerlingen en docenten op het netwerk.”
Minder tickets, meer complimenten
Frank Musch, integraal & ICT projectmanager bij Openbaar Onderwijs Groningen, die nauw samenwerkt met Bart kan dit beamen. “In de samenwerking met Wentzo hebben we tot dusver gerealiseerd dat alle voortgezet onderwijs-scholen zijn gemigreerd naar een nieuw WiFi- en vast netwerk. En inmiddels zijn we bezig met de laatste fase; de praktijkonderwijs- en speciaal onderwijsscholen. De resultaten zijn erg goed, dat merken we aan het aantal ‘tickets’ (probleemmeldingen) dat bij onze ICT-afdeling binnenkomt. Maar ook op de scholen zelf horen we dat men het heel fijn vindt dat de migratie naar een nieuw netwerk eindelijk is gebeurd. Hier wachtte men al jaren op!”
Frank Musch, integraal & ICT projectmanager bij Openbaar Onderwijs Groningen:
“Op de scholen horen we dat men het heel fijn vindt dat de migratie naar een nieuw netwerk eindelijk is gebeurd. Hier wachtte men al jaren op!”
Ruim 1300 Aruba access points en Switches
Als het project in de zomer van 2022 volledig ten einde komt, zijn er in totaal maar liefst 1.160 Aruba WiFi en WLAN access points en 170 Aruba Switches geïnstalleerd. Bart: “De plaatsing hiervan is afgestemd op de benodigde capaciteit qua gebruikersaantallen, de verschillende devices waarmee mensen van het netwerk gebruikmaken, laptops en pc’s maar ook (privé)telefoons, en de benodigde capaciteit per zone. Hierdoor kunnen medewerkers, leerlingen en bezoekers van de scholen altijd en overal gebruikmaken van het netwerk. Zonder daarbij nog storende problemen te ervaren.”
Samenwerken op basis van relatie
Ook Haije kijkt tevreden terug op de samenwerking. “Bij Wentzo denk ik aan snelheid, betrouwbaarheid en flexibiliteit. Snelheid omdat ze voor je klaarstaan, snel kunnen handelen en implementatiekracht hebben. Betrouwbaarheid omdat ze een bewezen oplossing leveren binnen onderwijsland. En flexibiliteit omdat je in dit soort projecten altijd wel wat zaken tegenkomt die je niet voorzien had. Die hebben we goed met elkaar kunnen oplossen. Ook omdat er een klik was tussen onze projectleider en de projectleider van Wentzo. Die relatie heb je nodig om projecten van dit formaat tot een goed einde te brengen.”