Nimeto kiest voor SURFwireless: “Alles werkt nu altijd, overal”

Wentzo slogan connect to make a difference
Medewerker van Nimeto in een van hun praktijklokalen

Nimeto, een creatieve vakschool in Utrecht met zo’n 1.500 leerlingen, viert dit jaar haar 100-jarig bestaan. In de afgelopen drie jaar is het schoolgebouw geheel gerenoveerd en uitgebreid, en werd ook het WiFi netwerk compleet vervangen. Hierbij koos Nimeto voor de dienst SURFwireless. “Elke dag was er een nieuwe uitdaging.”

Deze reference case is als case study gepubliceerd door onze partner SURF. Tekst: Wilma Schreiber, foto’s: Vera Duivenvoorden. Foto boven: Jelle van Baggem, Manager Digitalisering & IT Nimeto.

Het bestaande WiFi systeem dateerde uit 2017, het netwerk uit 2010 en beide waren dringend toe aan vervanging. “Er lagen bijvoorbeeld allerlei typen kabels, onder andere met de relatief trage cat5-capaciteit, kriskras door het gebouw”, zegt Jelle van Baggem, manager Digitalisering & IT bij Nimeto. Dat maakte het netwerk instabiel en leidde bij docenten en studenten tot veel klachten over de slechte WiFi. “Ze moeten gewoon een lokaal in kunnen lopen en kunnen werken, zonder gedoe”. Een klantverhaal in SURF Magazine over MBO Utrecht zette Van Baggem op het spoor van de dienst SURFwireless. “Daarin las ik ‘altijd problemen met WiFi, nu niet meer’. Precies wat ik ook wilde!”

Communicatie was essentieel

Als projectleider voor dit WiFi as a Service (WaaS)-project onderhield SURF nauw contact met Nimeto en uitvoeringspartners Wentzo en Limpid Blue. “SURF heeft het gebouw laten meten en op basis van tekeningen samen met netwerkleverancier Wentzo een best estimated guess opgesteld waar muren, glazen wanden en pilaren het signaal kunnen onderbreken”, aldus Van Baggem. “Vervolgens heeft Limpid Blue de kabels aangelegd en heeft SURF opnieuw een meting uitgevoerd. Daarna is alles aangesloten, opnieuw geverifieerd en gefinetuned. De communicatie was essentieel tijdens de bouw: steeds weer afstemmen, afspraken bevestigen en blijven monitoren.”

 

Jelle van Baggem, Manager Digitalisering & IT Nimeto

“Tot verbazing van de bouwpartijen was de wifi het eerste dat af was. Meestal wordt dat juist te laat opgeleverd.”

 

Flexibel meeschakelen

Omdat de renovatie moest gebeuren terwijl de school openbleef, werd het gebouw in vier bouwfases verdeeld en per deel aangepakt. “In de overige delen moest de WiFi dus operationeel blijven via het oude systeem. Elke dag was er een nieuwe uitdaging: een lokaal vol tafels en stoelen, waardoor access points niet konden worden opgehangen, een nog natte vloer, materialen die te laat geleverd werden, overal stof vanwege de sloopwerkzaamheden”, schetst Van Baggem.

“SURF heeft enorm flexibel moeten meeschakelen met de verbouwing, omdat planningen soms nu eenmaal niet liepen zoals gedacht. Knap dat het gelukt is en op tijd af was.” December 2022 werd het WaaS-project afgerond, en in april 2023 was ook de verbouwing gereed. Mooi op tijd voor het feest in juni voor de hele Nimeto-community. “Tot verbazing van de betrokken bouwpartijen was de WiFi het eerste dat af was. Meestal wordt dat juist te laat opgeleverd.”

Nimeto Kiest Voor Wentzo SURFwireless
3D-printers in de Maakplaats bij Nimeto

Stapje extra voor Nimeto

Inmiddels beschikt Nimeto over een snel, betrouwbaar netwerk door de producten van HPE Aruba Networking. “Serverruimte, access points, switches, cat6A UTP-kabels, alles is vervangen en zelfs met een capaciteit tot 10 Gbit. Verder zijn alle kabels nu identiek, gedocumenteerd en netjes weggewerkt in goten. Dankzij tekeningen weten we precies waar ze liggen en welke poort bij welke contactdoos hoort”, aldus Van Baggem, die ook zeer te spreken is over de dienstverlening van SURF. “Ze denken enorm welwillend met je mee en zetten een stapje extra in de service. Met SURFwireless wordt bovendien continu gemonitord of het netwerk goed blijft werken.”

Logo HPE Aruba Networking

Netwerk Nimeto kan weer 10 jaar vooruit

Met het nieuwe netwerk kan Nimeto weer tien jaar vooruit. “Docenten kunnen ongestoord lesgeven. En studenten hebben alle ruimte om via WiFi op twee devices tegelijk te werken met bijvoorbeeld zware creatieve Adobe-cloudbestanden. Onze Servicedesk hoeft niet meer elk moment naar een lokaal toe om problemen op te lossen, maar kan tijd investeren in de volgende verbetering. Alles werkt altijd, overal, die kant gaan we momenteel op”, zegt een trotse Van Baggem. “Ik krijg nu serieus spontaan complimenten van docenten over de goede WiFi. Reken maar dat onze afdeling hiermee een hoop credits opbouwt.”

Lees meer klantverhalen

Onderwijs

Stichting CVO-AV kiest voor een veilig en betrouwbaar netwerk van SIVON en Wentzo

Aardrijkskunde, godsdienst, maatschappijleer of techniek. Samenwerken tijdens de les of in je eentje thuis aan je huiswerk. Het maakt niet […]
Schoolplein locatie Mozaiek Swalm en Roer
Onderwijs

Duurzame netwerkoplossing voor 23 onderwijslocaties Swalm en Roer

Onlangs hebben wij Stichting Swalm en Roer, de onderwijsstichting voor primair onderwijs in de gemeentes Roermond, Roerdalen en Leudal, voorzien […]
Foto van het pand van CSG Liudger
Onderwijs

Optimale netwerkervaring voor Liudger

Vanaf 1 augustus 2022 heet CSG Liudger Fierder Onderwijs Sinds 2010 werkt Wentzo nauw samen met Christelijke Scholengemeenschap Liudger. Als […]
Foto van pand De Baak
Onderwijs

de Baak kiest voor Wentzo als WiFi as a Service partner

de Baak is hét trainingsinstituut voor persoonlijk leiderschap en beschikt over twee geweldige locaties in Driebergen en Noordwijk. Om een […]