De voordelen van WiFi 6E

De nieuwe WiFi standaard met 6 GHz band

WiFi 6E Wentzo
Steven Bos Wentzo

Steven Bos

Technisch Product Manager
Wentzo slogan connect to make a difference

Wat is WiFi 6E?

WiFi 6E is de nieuwe technologie op het gebied van WiFi. WiFi 6E maakt niet alleen gebruik van bestaande technologie als WiFi 6 en WPA 3, maar zorgt ook voor de toevoeging van de 6 GHz band aan het WiFi spectrum. De 6 GHz band is sinds eind 2021 beschikbaar in Nederland en de komst brengt een aantal belangrijke voordelen met zich mee zoals extra bandbreedte en een veel betere legacy.

Video break: WiFi 6E

Benieuwd naar de theorie achter WiFi 6E, wat de voordelen zijn en welke ervaringen wij hebben met WiFi 6E? Bekijk dan deze video break, waarin WiFi 6E centraal staat. In 10 minuten ben je helemaal up-to-date. Bert Enserink en René van Dorst van Aruba Networks praten je helemaal bij. Na afloop weet je wat deze nieuwe WiFi standaard te bieden heeft, wat de voordelen zijn en wat de impact is op jouw netwerk.

Wentzo collega hangt een Aruba access point op

Video niet beschikbaar

Accepteer de cookies om de video’s op onze site te kunnen bekijken.

Meer bandbreedte

Tot nu toe was WiFi beschikbaar op de 2.4 en 5 GHz band. Met WiFi 6E krijgen we er veel bandbreedte bij, namelijk bijna een verdubbeling van het WiFi spectrum! Die extra bandbreedte is handig. Want door het toenemend aantal cliënts op het netwerk raken 2.4 en 5 GHz steeds voller. Het is tijd voor een stuk schoon spectrum. Dat is er nu met WiFi 6E.

Meer capaciteit en verbeterde legacy

Meer bandbreedte betekent ook meer capaciteit. Dit zorgt er weer voor dat applicaties sneller laden en er minder kans op verstoringen zijn. Daarnaast is de bandbreedte is niet de enige beperking van 2.4 en 5 GHz. De legacy qua security protocol die in 2.4 en 5 GHz bestaan laten we namelijk met 6 GHz ook achter ons. WiFi 6E maakt gebruik van bestaande technologie: WiFi 6 en WPA3.

WiFi 6E op je netwerk

Veel netwerken zijn de laatste jaren compatibel gemaakt met WiFi 6. Goed te weten, is dat WiFi 6E dezelfde functionaliteiten en mogelijkheden heeft als WiFi 6, maar dan beter presteert en hogere datasnelheden heeft, plus de toevoeging van de 6 GHz band. Om de 6 GHz band en dus WiFi 6E te gebruiken op je netwerk heb je WiFi 6E access points nodig, maar je hoeft niet je hele netwerk van een upgrade te voorzien. Aanpassingen aan het huidige netwerk zijn niet direct noodzakelijk, maar als je alle potentie uit de 6 GHz band én WiFi 6E access points wilt halen, zijn aanpassingen onvermijdelijk. Er moet gekeken worden naar het vermogen (PoE), bandbreedte van de kabels en vooral de edge van je netwerk heeft een upgrade nodig. Ter illustratie: een WiFi 6E AP kan op een 1 gig port draaien. Maar om alle potentie uit het AP te halen is minimaal 2,5 gig vereist.

Wentzo collega houdt een laptop vast terwijl hij Security Insight dashboard bekijkt

Meer weten? We gaan graag in gesprek!

Hidden
Steven Bos Wentzo

Steven Bos

Technisch Product Manager

Neem contact met mij op

Hidden