Kan je ons helpen om één netwerkinfrastructuur voor medewerkers, cliënten en gasten van onze zorgorganisatie te realiseren? Waarbij cliënten op maat een abonnement kunnen samenstellen voor internet, televisie en telefonie (ITT), mét contentfilters op basis van de geboden zorg en ondersteuning.
Met die uitdagende vraag klopte ASVZ bij Wentzo aan. Samen met Extreme Networks en de netwerkspecialisten van de zorgorganisatie ontwikkelden we een toekomstbestendige netwerkinfrastructuur én een unieke ITT-oplossing voor de zorg.
Grote zorgaanbieder in Zuid-West Nederland
ASVZ biedt ondersteuning en zorg aan 5.000+ mensen met een verstandelijke beperking. Dat gebeurt op zo’n 150 woon- en dagbestedingslocaties in de provincies Zuid-Holland, Noord-Brabant en Utrecht. De zorgorganisatie ondersteunt mensen met een beperking om het gewone leven te ervaren, met alles wat daarbij hoort. Een menswaardige leefomgeving, sociale contacten, een betekenisvolle daginvulling of werk en ruimte om zelf keuzes te maken. Dat doet ASVZ midden in de maatschappij en samen met cliënten, hun netwerk, vrijwilligers en partners.
Eigen netwerkjes zijn recept voor ellende
Internet, televisie en telefonie hoort bij het gewone leven ervaren. Tegelijkertijd is het niet handig als iedere cliënt zijn eigen abonnement regelt bij een eigen leverancier als KPN of Ziggo. Zeker in gezamenlijke woonlocaties of appartementencomplexen krijg je dan een lappendeken van netwerken die elkaar verstoren. “Ook qua beheer en beveiliging is het lastig. En als een cliënt verhuist, moet de volgende bewoner alles opnieuw regelen”, vertelt Leon Urbanus, coördinator informatiebeveiliging/CISO bij ASVZ.
Consumentenervaring én filtering op basis van zorgbehoefte
Daarom wilde ASVZ een eigen ITT-oplossing voor cliënten. Uitgangspunt was de wens om cliënten een consumentenervaring te bieden. Willen ze een Netflix, Disney+ of een ESPN-abonnement om sport te kijken? Dan moet dat kunnen. Tegelijkertijd wilde ASVZ ook op basis van zorgbehoefte kunnen filteren, bijvoorbeeld om verslavingsgevoelige cliënten af te schermen voor triggerende content.
Wilbur Kentie (rechts), ASVZ
“Wanneer je als medewerker in het appartement van een cliënt bent, heb je hetzelfde goede bereik als op kantoor.”
ITT as a service voor cliënten
ASVZ, Extreme Networks en Wentzo ontwikkelden samen met een virtuele provider als eerste in Nederland zo’n ITT-oplossing voor de zorg. Inmiddels maken zo’n 2.000 cliënten van ASVZ gebruik van internet, telefonie en televisie as a service. Alle benodigde apparatuur, zoals een access point, en bekabeling wordt door de zorgorganisatie verzorgd.
1 netwerkinfrastructuur, 3 netwerken
De basis voor de oplossing is een compleet nieuwe netwerkinfrastructuur (WLAN + LAN). Cliënten, medewerkers en gasten maken allemaal gebruik van dezelfde hardware, waarbij er natuurlijk wel gescheiden netwerken zijn ingericht. “Wanneer je als medewerker in het appartement van een cliënt bent, heb je dus hetzelfde goede bereik als op kantoor. Omgekeerd kunnen cliënten ook bijvoorbeeld op hun dagbesteding locatie online”, zegt Wilbur Kentie, senior netwerkbeheerder bij ASVZ. “
Futureproof, wall plate access points
ASVZ maakt hiervoor gebruik van AP302W WiFi 6 cloud access points van Extreme Networks. Deze access points staan garant voor snelheden tot 1,6 Gbps. Doordat access points aan de wand worden gemonteerd zijn ze bovendien makkelijk weg te werken in een zorgappartement, bijvoorbeeld achter de tv. En met 4 Gigabit Ethernet-poorten en geïntegreerde Bluetooth en Zigbee voor IoT-connectiviteit bieden de access points bovendien een wereld aan nieuwe (zorg)mogelijkheden. Denk bijvoorbeeld aan de inzet van draadloze camera’s voor (nacht)observatie of slimme verlichting die cliënten ondersteunt in het aanwennen van een gezond dag-nachtritme.
Leon Urbanus, ASVZ
“Als Nederlandse zorgorganisatie was ons dit zelf niet gelukt. De partnerstatus van Wentzo heeft deuren voor ons geopend.”
Private Client Groups met PPSK-beveiliging
Verder maakt ASVZ gebruik van Private Client Groups (PCG’s) en Private Pre-Shared Key (PPSK) beveiligingstechnologie. Daarmee is het mogelijk om een gedifferentieerd toegangsbeleid te hanteren voor meerdere gebruikers, zelfs met één SSID en binnen één VLAN. Hierdoor kunnen cliënten die in hetzelfde complex wonen op een veilige en privacybestendige manier het netwerk delen. In totaal zijn er zeven VLAN’s, voor de zeven verschillende filters die ASVZ hanteert. Iedere VLAN wordt qua restricties op een andere manier afgehandeld door de firewall.
Met Wentzo aanhaken bij het bètaprogramma
Dat de netwerkinfrastructuur op het lijf van ASVZ geschreven is? Dat is geen toeval. “Wij wisten als Black Diamond partner dat Extreme Networks een bètaprogramma voor PCG’s had lopen, wat kansen bood voor ASVZ. Een deel van de wensen en feedback van ASVZ is gebruikt in de ontwikkeling. Ook konden we in de iteraties en bij de POC’s direct schakelen met specialisten binnen Extreme Networks, om zo tot een optimale oplossing te komen”, vertelt Steven Bos, technisch product manager bij Wentzo.
Partnerstatus opent deuren
“Als Nederlandse zorgorganisatie was ons dat zelf niet gelukt. De partnerstatus van Wentzo heeft letterlijk deuren voor ons geopend”, reageert Urbanus van ASVZ. “Het was bovendien een lang en intensief ontwikkeltraject, dat van alle partijen doorzettingsvermogen vroeg. Wentzo geloofde hier net als wij in en was bereid daarvoor extra stappen te zetten. We zijn blij met het eindresultaat. We hebben nu een schaalbaar, toekomstbestendig en veilig netwerk. Ook cliënten zijn over het algemeen erg positief. Ze hebben nu eindelijk een goede WiFi oplossing en kunnen voor een relatief laag maandbedrag televisie kijken.”
Advies, configuratie en levering
Wentzo was niet alleen betrokken bij de ontwikkeling van de netwerkinfrastructuur, de levering van de hardware en de configuratie van tien standaard filterprofielen. We dachten in de beginfase ook mee over de ontwikkeling van een beheer- en analyseplatform voor de ITT-oplossing. Wentzo beschikt over een breed netwerk van partners, zoals softwareontwikkelaars. Eén zo’n softwareontwikkelaar realiseerde samen met ASVZ een portaal voor de virtuele provider die namens ASVZ de ITT-oplossing aanbiedt en de administratie verzorgt.
Lessons learned door ASVZ
Wat de IT-specialisten van ASVZ leerden van het traject? Wilbur: “Het vraagt een lange adem, je hebt intern kartrekkers nodig die kunnen meepraten over de vertaling van functionele naar technische eisen. En besef verder dat je als zorgorganisatie met een ITT-oplossing ook ineens servicevragen krijgt. Cliënten die bellen dat hun tv het niet doet, omdat de batterij van de afstandsbediening leeg is of de tv op een ander HDMI-kanaal staat bijvoorbeeld. Dat moet je organiseren, maar de winst is dat cliënten op deze manier een beetje meer een ‘gewoon’ leven kunnen ervaren.”