Van het verstrekken van medicijnen tot het bijwerken van zorgdossiers en het monitoren van cliënten in de nacht; om goede zorg en ondersteuning te bieden kunnen medewerkers van Accolade Zorg niet meer zonder snel en stabiel internet. Daarom koos de christelijke zorgorganisatie voor een Network as a Service (NaaS) van Wentzo.
Accolade Zorg biedt zorg aan ouderen, volwassenen met niet-aangeboren hersenletsel en mensen met een langdurige bewustzijnsstoornis. Het gaat daarbij om verpleeghuiszorg, thuiszorg en dagbesteding. Accolade Zorg heeft locaties in Amersfoort, Assen, Bilthoven, Bodegraven, Bosch & Duin en Zeist.
Wirwar aan apparatuur
Al die locaties hadden hun eigen WiFi oplossing. En met een wirwar aan apparatuur van verschillende fabrikanten was het netwerklandschap van Accolade Zorg behoorlijk versnipperd. “Dat maakt het beheer complex en arbeidsintensief, terwijl we hier werken met een relatief kleine ICT-afdeling”, vertelt Harry van Dijk (ICT-adviseur bij Accolade Zorg). Zijn behoefte? “Ik wilde één aanspreekpunt en een uniforme netwerkoplossing. Voor medewerkers moet het daarbij niet uitmaken op welke locatie ze werken. Zij willen gewoon zorg verlenen, hebben niet voor dit vak gekozen om bezig te zijn met techniek en moeten gewoon altijd verbonden zijn”, vervolgt Van Dijk.
Harry van Dijk, ICT Adviseur bij Accolade Zorg:
“Dat je geen initiële investering hebt is erg prettig. Ik kon gewoon aan het management laten zien: dit kost het en dan zijn we klaar.”
Accolade Zorg is klaar voor de toekomst
Wentzo bedacht die oplossing aan Accolade Zorg. Het gaat om een netwerk dat bestaat uit componenten van Aruba, Extreme en Fortinet, met één integraal platform voor monitoring. Binnenkort komt daar nog een NAC-oplossing bij, waarmee Accolade Zorg gericht netwerktoegang kan verlenen aan verschillende gebruikersgroepen. “Een best-of-breed-oplossing die aansluit bij de manier waarop Accolade Zorg werkt en zorgtechnologie inzet. Bovendien is het netwerk toekomstbestendig. Als Accolade Zorg bijvoorbeeld in de toekomst aan de slag wil met cliënteninternet of bluetoothtracking, dan is de netwerkinfrastructuur er klaar voor”, vertelt Etienne van Heel (netwerkconsultant bij Wentzo).
Voorspelbare kosten, beter beveiligd
Het netwerk wordt as a service geleverd en Wentzo verzorgt ook de monitoring, het beheer, de licenties en het contact met fabrikanten. Accolade Zorg betaalt hiervoor een vast bedrag per maand. “Dat je geen initiële investering hebt is erg prettig. Ik kon gewoon aan het management laten zien: dit kost het en dan zijn we klaar. Dan krijg je niet straks nog facturen voor bijvoorbeeld metingen of andere werkzaamheden”, vertelt Van Dijk.
In eerste instantie wilde Accolade Zorg het WiFi netwerk as a service afnemen. De zorgorganisatie zou dan zelf de switches aanschaffen en beheren. Met het oog op onder meer informatiebeveiliging koos de zorgorganisatie uiteindelijk ook voor Switching as a Service. Van Dijk: “Je moet switches regelmatig updaten, maar in de praktijk schoot dat er vaak bij in. Nu doet Wentzo dat voor ons. Zo verkleinen we de kans op hacks en zijn onze data – waaronder gevoelige medische gegevens – beter beschermd.”
Geen haperende WiFi meer voor Accolade Zorg
De netwerkmigratie van Accolade Zorg vindt gefaseerd plaats, waarbij Wentzo rekening houdt met de afschrijving van het huidige netwerk op verschillende locaties. Inmiddels zijn al drie locaties ‘over’, waaronder een kleinschalige woonvorm in Bodegraven. “Daar hing één WiFi modem met repeaters. Medewerkers hadden regelmatig last van haperende WiFi. Dan kon ICT er naartoe. Dan zit je 45 minuten in de auto om een repeater te resetten. Die problemen zijn voorbij. Dat bespaart mij veel tijd en medewerkers een hoop frustratie”, zegt Van Dijk.
Harry van Dijk, ICT Adviseur bij Accolade Zorg:
“Je merkt dat je schakelt met een specialistische partij die alles van netwerken weet.”
Veel knowhow, snelle respons
Ook over de samenwerking met Wentzo is Van Dijk te spreken. “Je merkt dat je schakelt met een specialistische partij die alles van netwerken weet. Ze hebben veel technische knowhow en denken met je mee, ook over bijvoorbeeld de beveiliging van je netwerk. De respons op meldingen is snel en we worden netjes geïnformeerd over bijvoorbeeld het uitrollen van updates.” Maar misschien nog wel belangrijker is dat je op elkaar kunt rekenen. “Een woord is een woord bij Wentzo. We hadden bijvoorbeeld in 2018 afgesproken dat de switches van onze locatie in Assen zouden worden ondergebracht in het as-a-service-contract. Uiteindelijk duurde het om meerdere redenen ruim twee jaar voor het zover was. Toch stond die afspraak. Dat vind ik netjes.”
Samenwerking met andere leveranciers
Welke tip zou Van Dijk andere ICT-adviseurs meegeven? “Kies voor samenwerking met specialisten. Er zijn ook zorgtechnologieleveranciers die je netwerk erbij kunnen leveren. Dan heb je alles onder één dak, maar in mijn ogen is dat uiteindelijk niet houdbaar. Je kunt niet overal goed in zijn. Wij hebben daarom gekozen voor meerdere leveranciers die op een bepaald terrein uitblinken en horizontaal met elkaar samenwerken. Het gevaar is dat die bij problemen onderling naar elkaar gaan wijzen, maar daar hebben we afspraken over gemaakt. Als de lampjes bij Wentzo allemaal groen branden, denken ze alsnog mee over waar we dan moeten zoeken. Het kan dus wel!”
Dit verhaal nog eens rustig doorlezen?