WiFi 6E in aantocht

Blogs
Gepubliceerd op 06-10-2020
Wentzo slogan connect to make a difference

Blog van Steven Bos, Netwerk Specialist | oktober 2020

De technologische ontwikkelingen rondom WiFi staan niet stil. Terwijl WiFi 6 net de facto standaard is voor nieuwe WiFi netwerken dienen de volgende ontwikkelingen zich al weer aan. De logische opvolger van WiFi 6, WiFi 7 (802.11be) staat nog in de steigers en het kan nog even duren voordat apparatuur volgens deze standaard het leven gaat zien. Echter zal tussen WiFi 6 en WiFi 7 een tussenstap worden gemaakt in de vorm van WiFi 6E. Een belangrijke stap! Binnen deze certificering mag WiFi nu niet alleen op 2,4GHz & 5GHz opereren, maar ook op 6GHz! Dit is goed nieuws, want meer radiospectrum betekent meer capaciteit. En meer capaciteit betekent dat applicaties sneller laden. Grote CAD tekeningen laden, bewakingsbeelden opvragen of digitaal lesgeven gaat nog sneller dan voorheen.

Meer capaciteit en minder verstoring

Naast meer capaciteit zorgt meer spectrum ook voor minder kans op verstoringen. In 2015 publiceerde Agentschap Telecom de resultaten van een onderzoek naar de staat van het licentievrije spectrum, in het bijzonder de 2,4GHz en 5GHz band. Toen al bleek dat in grote steden, winkelcentra en andere publieke ruimten deze frequentiebanden vervuild zijn. Of beter gezegd, goed gebruikt. Nieuw spectrum biedt de kans om het gebruik van WiFi over nog meer frequentie uit te smeren waardoor onderlinge verstoring minder snel het geval zal zijn. Aangezien WiFi 6 naast meer bandbreedte ook efficiënter is biedt dit ook voordelen voor real-time applicaties als Voice over WiFi, uitluistersystemen, video vergadering, etc.

Toekomstbestendig

WiFi 6E is geen nieuwe standaard, maar een certificering van de Wi-Fi alliance, oftewel de instantie die WiFi is gaan nummeren. Los van een nieuw frequentiebereik introduceert het geen nieuwe technologie, maar maakt het juist gebruik van bestaande technologie: WiFi 6 en WPA3.
WiFi is sinds de eerste versie vrijwel 100% backwards compatible geweest. Een apparaat uit het jaar 1999 kan theoretisch nog verbinden met een nieuw access point. Dit is op zich een mooie eigenschap van WiFi, maar gaat ook ten koste van prestaties. En deze bagage neemt WiFi 6E niet allemaal mee. Alleen moderne apparatuur kan op basis van WiFi 6 technologie op een veilige (WPA 3) wijze verbinden.

Planning

Nu is de vraag wanneer we WiFi 6E kunnen gebruiken. In de Verenigde Staten zijn de ontwikkelingen al vergevorderd. De FCC (Amerikaanse radio spectrum eindbaas) is in de laatste fases om de 6GHz band open te stellen met een capaciteit van maar liefst 1200 MHz bandbreedte. Dit is een significante aanvulling op het beschikbare spectrum. Ter vergelijking: de huidige capaciteit van 2,4GHz & 5GHz bereik bij elkaar opgeteld is ongeveer 700MHz. Europa loopt nog wat achter. Qua capaciteit is de verwachting dat wij initieel een bandbreedte van 500MHz beschikbaar krijgen, maar hopelijk in de toekomst meer. En qua besluitvorming duurt het, door de complexere organisatievorm van de Unie, langer dan in Amerika om de regelgeving op orde te krijgen.

Concreet is de verwachting dat ergens halvewege 2021 de eerste WiFi 6E enterpise access points kunnen worden geleverd in de US, maar niet lang daarna in Europa. Dit worden waarschijnlijk tri-band radio access points die gelijktijdig op 2,4GHz, 5GHz & 6GHz werken. Het eerste consumenten access point is al aangekondigd en voor de WiFi clients heeft Broadcom (één van de grootste WiFi chipset fabrikanten) al een WiFi 6E chip klaar, dus ook op het gebied van de WiFi clients zullen we ook daar begin 2021 ontwikkelingen zien.

We zullen nog even geduld moeten hebben voordat WiFi 6E beschikbaar is en gebruikt kan worden, maar WiFi heeft wederom een mooie doorontwikkeling gemaakt!

Wentzo collega Legt Network As A Service uit
Blogs

Dit zijn de 8 voordelen van Network as a Service (NaaS)

Denk je na over de vervanging van je huidige netwerk? Steeds meer bedrijven en maatschappelijke organisaties kiezen voor een Network […]
16 mannen staan als groep bij elkaar en kijken lachend de camera in. Ze houden een logo vast van Hewlett Packard Enterprise. Ze zijn onderdeel van de Wentzo IoT-trip naar Genève.
Blogs

Wentzo inspireert klanten met IoT-trip naar Genève

De moderne netwerken van Wentzo zitten vol met nieuwe slimme mogelijkheden. Maar hoe benut je bijvoorbeeld indoor wayfinding, smart building […]
WiFi 7
Blogs

WiFi 7: evolutie of revolutie?

  Expertblog door Steven Bos | 27-04-2023 Dat WiFi 6 uiteindelijk zou worden opgevolgd is op zich geen verrassing. Maar […]
Blogs

Network Access: never trust, always verify

  Expertblog door Steven Bos | 25-01-2023 “Trust, but verify.” Een gevleugelde uitspraak van Chairman Charkov, hoofd van de geheime […]