Van basisschool tot middelbare school en van ROC tot universiteit; het onderwijs is in de afgelopen jaren in hoog tempo gedigitaliseerd. Je netwerk is al de ruggengraat van je school, maar groeit de komende jaren ook uit tot het brein van veel processen in je school. In dit blog nemen we je mee in de belangrijkste netwerktrends voor het onderwijs.
1. Van schoolgebouw naar smart building
Schoolnetwerken gaan een belangrijke rol spelen in het efficiënter gebruiken en beheren van schoolgebouwen. De opkomst van sensortechnologie speelt daarin een belangrijke rol. Je kunt bijvoorbeeld energie besparen en het binnenklimaat in je school verbeteren, op basis van data over het CO2-gehalte, de temperatuur, de luchtvochtigheid en gebruikersactiviteit in ruimtes. Maar denk ook aan digital twins, waarin je een combinatie van netwerkdata en bijvoorbeeld roosterinformatie gebruikt om ruimtes beter te benutten.
2. De footprint van het netwerk omlaag brengen
Er is steeds meer aandacht voor het verduurzamen van schoolgebouwen. Het netwerk wordt daarbij vaak nog vergeten, maar dat gaat veranderen. Energiemanagement van het netwerk staat namelijk stevig op de radar bij alle grote netwerkspelers. Met energiedashboards krijg je inzicht in het verbruik van je netwerk, de volgende stap is dat je met ondersteuning van AI bijvoorbeeld automatisch het energieverbruik van accesspoints verlaagt als er geen gebruikers in een ruimte zijn. Hergebruik van netwerkcomponenten is een volgende stap in het verduurzamen van het netwerk zelf. Wentzo heeft hier een actief programma voor.
3. Met AI het netwerk beheren
De opkomst van kunstmatige intelligentie (AI) transformeert netwerkbeheer. Met AI signaleer je afwijkingen in het netwerkverkeer voordat er problemen ontstaan, maar het wordt inmiddels ook toegepast voor bijvoorbeeld automatische optimalisatie van netwerkconfiguraties of zelfherstel bij het wegvallen van wifi-dekking. Ook als het gaat om eerstelijns support is AI een time saver. Kunstmatige intelligentie ondersteunt je bijvoorbeeld bij root cause analysis en komt met suggesties voor oplossingen. Hierdoor vergen troubleshooting en incident management ook minder kennis en ervaring, waardoor er meer tijd over blijft voor bijvoorbeeld de verdere digitale transformatie van je school.
4. Nog meer aandacht voor informatiebeveiliging
Als school zit je op een schat aan privacygevoelige data van en over leerlingen. Het beschermen van die persoonsgegevens wordt de komende jaren nog belangrijker, in ieder geval voor basisscholen en middelbare scholen. Zij moeten vanaf 2027 namelijk hoogstwaarschijnlijk gaan voldoen aan het Normenkader Informatiebeveiliging en Privacy voor het Funderend Onderwijs (IBP FO). Dat normenkader bevat o.a. richtlijnen voor configuration management, identity en access management en security management. Wentzo ontwikkelde samen met Guardian360 een scanner die je helpt om je voor te bereiden.
5. Van eigendom naar gebruik met NaaS
Een laatste trend is dat steeds minder scholen zélf een netwerk aanschaffen en beheren. In plaats daarvan kiezen ze voor een Network as a Service, dat gemonitord wordt door een managed service provider zoals Wentzo. Dat heeft verschillende voordelen. Allereerst hoef je geen grote, eenmalige investeringen meer te doen. Maar het uitbesteden van het beheer van je netwerk draagt ook bij aan continuïteit en veiligheid. Je hoeft zelf je netwerkkennis niet meer op peil te houden en bent niet meer kwetsbaar bij ziekte of verloop in je IT-team. Wel zo prettig in een krappe arbeidsmarkt.
Verdiepende informatie over onderwijsnetwerken
- Wil je dieper duiken in deze netwerktrends? Lees dan ons whitepaper over netwerktrends in het onderwijs. In dat whitepaper gaan we gedetailleerder in op tools en toepassingen die we veel inzetten binnen moderne schoolnetwerken.
- Ben je geïnteresseerd in onze netwerkoplossingen voor het onderwijs en hoe we als partner van SIVON en SURF onderwijsinstellingen helpen aan veilige, slimme en toekomstbestendige netwerken? Check dan deze pagina over NaaS voor het onderwijs.
- Benieuwd wat andere netwerkbeheerders, IT-managers en vakgenoten bezighoudt en hoe ze kijken naar de samenwerking met Wentzo? Bekijk dan onze referenties, je vindt hier meer dan 10 cases van onderwijsinstellingen uit heel Nederland.