Vier trends die de rol van de netwerkbeheerder veranderen

Blogs
Gepubliceerd op 06-01-2025
Wentzo slogan connect to make a difference

De netwerkbeheerder van de toekomst? Die zit minder met zijn handen aan de knoppen en kabels. En is meer een strategisch adviseur van management en regievoerder naar gespecialiseerde partners. In deze blog nemen we je mee in een aantal belangrijke trends die de rol van netwerkbeheer drastisch veranderen.

Als netwerkbeheerder was dit lange tijd je takenpakket: je installeerde routers, switches, firewalls en servers. Je regelde protocollen in, voerde updates uit en monitorde netwerkprestaties. En je hield je bezig met netwerktoegangscontrole en het up-to-date houden van je netwerkbeveiliging. Maar dat traditionele netwerkbeheer is veranderd door de volgende ontwikkelingen.

Wentzo netwerkbeheerder staat in de patchkast en kijkt lachend in de camera

Toenemende mate van afhankelijkheid

In de huidige, gedigitaliseerde samenleving zijn vrijwel alle organisaties volledig afhankelijk van hun netwerk. Van kassasystemen tot de aansturing van machinelijnen en van het digitale schoolbord tot het elektronische patiëntendossier; als het netwerk hapert of niet werkt, staat alles letterlijk stil. Tegelijkertijd is er een flinke krapte in de arbeidsmarkt en wil een organisatie niet afhankelijk zijn van een enkele netwerkbeheerder binnen de organisatie. Steeds meer organisaties stellen zich daarom de vraag: welke risico’s lopen we wanneer we het netwerk nog zelf beheren? Bij Wentzo zien we een duidelijke verschuiving richting Network as a Service. Als managed service provider verzorgen wij een full service netwerk dienstverlening die een organisatie harde (uptime) garanties biedt. De regievoering en invulling van het eerste lijns support? Die komt bij de afnemer te liggen.

Dreigingen en security incidenten voor netwerkbeheerder

Parallel met de afhankelijkheid van het netwerk, neemt het aantal security dreigingen en daadwerkelijke incidenten razendsnel toe. Dat vraagt kennis van de laatste ontwikkelingen en oplossingen zoals Security Service Edge (SSE) en Zero Trust Network Access. Maar ook begrip van de relevante normeringen op het gebied van cybersecurity en informatiebeveiliging. Denk daarbij bijvoorbeeld aan NIS2 of het Normenkader IBP FO. Want voor iedere organisatie is het essentieel om hieraan te voldoen én compliant te blijven. Ook dit vraagstuk versterkt de transitie richting NaaS, waarbij een netwerkbeheerder niet zozeer operationele werkzaamheden uitvoert, maar zich meer richt op bijvoorbeeld het beveiligingsbeleid en de daarbij horende procedures binnen een organisatie.

Veranderende rol van het netwerk

Het netwerk wordt steeds vaker ingezet voor zaken als duurzaam gebouwbeheer en asset management. Denk daarbij bijvoorbeeld aan de inzet van EnOcean sensoren, waarmee je het CO2-gehalte, de temperatuur en de luchtvochtigheid in ruimtes meet. Of aan de tags en sensoren van Blyott waarmee je realtime ziet waar hulpmiddelen en andere voorwerpen zich bevinden in een gebouw. Allemaal via het netwerk. Netwerkbeheerders die zich verdiepen in dergelijke IoT-toepassingen zijn daarmee zeer waardevolle adviseurs voor management en directie. Ze vervullen een belangrijke rol tussen de domeinen IT en facility management. Ook hiervoor geldt: de rol van traditioneel netwerkbeheer verschuift meer naar die van een adviseur. Want netwerk- en IoT kennis is onmisbaar bij het opstellen en uitvoeren van de duurzaamheidsstrategie of het smart building management.

Artificial Intelligence (AI)

Natuurlijk kunnen we ook niet om Artificial Intelligence (AI) heen. Alle grote netwerkfabrikanten hebben inmiddels een vorm van AI geïntegreerd in hun oplossingen. AI wordt daarbij bijvoorbeeld ingezet voor patroonherkenning, eventcorrelatie en het detecteren van afwijkingen in het netwerkverkeer. Maar ook voor bijvoorbeeld automatische optimalisatie van netwerkconfiguraties. En zijn er netwerkproblemen? Dan helpt AI je bij het snel en efficiënt oplossen daarvan. Het blussen van brandjes, waar je als netwerkbeheerder voorheen veel tijd mee kwijt was, behoort daarmee gelukkig tot het verleden. Dat biedt meer ruimte om je te richten op meer strategische (regie) werkzaamheden.

Ben jij als netwerkbeheerder fit for the future?

Wil je meer weten over de trends die we in dit blog beschrijven? Check dan onze andere blogs en videobreaks óf bezoek één van onze kennisevents.

Kennisbank
Wentzo collega zit achter zijn laptop en twee computerschermen. Op het beeld is een heatmap zichtbaar na een uitgevoerde Site Survey.
Blogs

Excellente WiFi realiseren, hoe doe je dat?

De vraag naar connectiviteit blijft jaar op jaar toenemen. En meer dan ooit is WiFi dé technologie die we hiervoor […]
Wentzo collega zet koptelefoon op terwijl hij lachend in de camera kijkt
Blogs

Authenticatie met digitale certificaten: wel zo veilig! Maar soms ook lastig(?)

Digitale certificaten spelen een cruciale rol in de beveiliging van IT-infrastructuren. Iedereen weet inmiddels dat je een ‘slotje’ in je […]
NIS2 logo tegen een donkerblauwe Europese achtergrond
Blogs

Wat betekent de NIS2 voor jouw netwerk?

Per 17 oktober is de nieuwe Europese cybersecuritywetgeving NIS2 ingegaan, voor Nederland is het ingangsmoment uitgesteld tot het derde kwartaal […]
Wentzo collega staat met zijn laptop bij de patchkast van Ster samen met systeembeheerder Marc Punte
Blogs

Wat is Network as a Service en hoe werkt het?

Steeds meer organisaties en bedrijven stappen over op een Network as a Service (NaaS). Maar wat is dat eigenlijk en […]