Dit zijn de 8 voordelen van Network as a Service (NaaS)

Blogs
Gepubliceerd op 01-02-2024
Wentzo slogan connect to make a difference

Wentzo collega Legt Network As A Service uit

Denk je na over de vervanging van je huidige netwerk? Steeds meer bedrijven en maatschappelijke organisaties kiezen voor een Network as a Service (NaaS). In deze blog ontdek je wat Infrastructure as a Service inhoudt en welke voordelen NaaS je biedt.

Wat is Infrastructure as a Service precies?

Eerst even de basics. NaaS is een vorm van Infrastructure as a Service. Je kent het al van bijvoorbeeld Spotify, Netflix of Microsoft 365. In plaats van dat je koopt, stream je jouw favoriete muziek of films. En Teams, Excel en Word gebruik je tegenwoordig tegen een vaste prijs per maand.

Connectiviteit als service, net als bij een lease-wagenpark

Een NaaS oplossing werkt op dezelfde manier. In plaats van dat je switches, access points en andere hardware zelf aanschaft, gebruik je de netwerkinfrastructuur. Dit wordt ook wel service connectivity genoemd. Een managed service provider (msp) zoals Wentzo doet voor jou de investering. Ook implementeert, beheert en onderhoudt de msp jouw netwerk. Eigenlijk net als bij een wagenpark met lease-auto’s.

Voordeel 1: Voorspelbare kosten met NaaS

Laten we eens kijken naar de voordelen van zo’n Network as a Service. Voor veel organisaties zijn de financiële voordelen belangrijk. Bij NaaS hoef je geen dure investeringen (capex) te doen in een nieuw netwerk. In plaats daarvan betaal je een voorspelbaar, maandelijks abonnementsbedrag (opex). En ja: bij Wentzo is dat echt all-inclusive. Dus niet alleen de hardware, maar ook bijvoorbeeld de kosten voor advies, installatie, licenties, migratie en support zitten in je maandbedrag. Zo weet je bij NaaS écht waar je aan toe bent.

Voordeel 2: Een schaalbaar netwerk met NaaS

Een ander belangrijk voordeel van een NaaS oplossing is dat het je flexibiliteit biedt. Je netwerk krimpt of groeit namelijk naadloos mee met je organisatie. Nieuwe locatie erbij? Je weet precies wat de kosten zijn. Vestigingen dicht? Pas per maand je abonnement aan! Het is bij Wentzo ook mogelijk om tussentijds te upgraden naar bijvoorbeeld een nieuwe WiFi standaard of andere servicelevels.

Voordeel 3: Continuïteit in kennis met NaaS

Jouw netwerk wordt steeds complexer. Het is daardoor voor netwerkbeheerders uitdagend om qua kennis up-to-date te blijven. En als ze uit dienst gaan, heb jij een probleem. Met een NaaS-oplossing is dat verleden tijd. Ook kun jij je focussen op al die andere zaken die aandacht vragen, zoals de eerstelijns support, het benutten van nieuwe IT-kansen en de digitale transformatie van jouw organisatie.

Voordeel 4: Grotere innovatiekracht met NaaS

Technologische ontwikkelingen gaan razendsnel. Met een Network as a Service kan je innovaties zoals WiFi 7, multi-gigabit Ethernet switching of SD-WAN veel sneller implementeren. Je hoeft namelijk niet te wachten tot je netwerk is afgeschreven. Dankzij een cloud-based management platform voor je netwerk kun je ook eenvoudig nieuwe beheerfuncties uitrollen.

Voordeel 5: Geborgde veiligheid met NaaS

Van DDOS-aanvallen tot ransomware. En van BYOD tot de opkomst van IoT. Het veilig houden van je netwerk is tegenwoordig topsport. Dat vraagt om security by design en diepgaande expertise van netwerk specialisten op het gebied van o.a. network acces control. Kies je voor een Network as a Service? Dan borgt jouw NaaS partner dit voor je.

Etienne Legt De Voordelen Van Wentzo Network As A Service Uit

Voordeel 6: Makkelijker netwerkbeheer met NaaS

Een NaaS oplossing bestaat idealiter uit uniforme enterprise hard- en software. Je beschikt bovendien over één beheerplatform voor je complete netwerk. Hiermee krijg je meer inzicht in wat er binnen jouw netwerk gebeurt en kun je de eerstelijns support aan gebruikers naar een hoger niveau tillen. Is een deel van je netwerk nog niet afgeschreven? Bij Wentzo bieden we je de mogelijkheid om gefaseerd een nieuw netwerk in gebruik te nemen, waarbij je direct al profiteert van alle voordelen van NaaS.

Voordeel 7: Gegarandeerde uptime met NaaS

Uiteindelijk is je netwerk een middel, geen doel op zich. Waar het om draait is connectiviteit en een optimale gebruikerservaring. Daarom monitoren service medewerkers van Wentzo 24/7 de netwerken die wij voor klanten managen. Dankzij preventief en proactief onderhoud ben je verzekerd van een gegarandeerde, hoge uptime. En doen er zich onverhoopt incidenten voor? Dankzij de snelle responstijden in onze SLA’s blijft de verstoring van processen en hinder voor gebruikers minimaal.

Voordeel 8: Aantoonbaar in control met NaaS

Een laatste voordeel van NaaS? Je kunt makkelijker laten zien dat je compliant bent. Handig nu banken, verzekeraars, een raad van commissarissen of raad van toezicht steeds vaker vragen of je kunt aantonen dat je op IT-gebied in control bent. Met NaaS van Wentzo laat je straks aan de hand van kwartaalrapportages zien dat jouw netwerkbeheer aantoonbaar op orde is.

Wentzo is specialist in Infrastructure as a Service

Infrastructure as a Service wint snel aan terrein. Steeds meer netwerkspelers bieden het aan. Kies je voor Wentzo? Dan weet je zeker dat je goed zit. Wij bieden al sinds 2010 NaaS oplossingen aan voor bedrijven, onderwijsinstellingen, zorgorganisaties en (semi-)overheden. En we beheren inmiddels honderden van zulke netwerken. Van die voorsprong profiteer jij. Je verzekert jezelf bijvoorbeeld van meer kennis over as a Service oplossingen. Ook weet je dat onze as a service processen al tot in detail uitgedacht zijn.

Meer voordelen van Network as a Service

Je weet nu wat Infrastructure as a Service is en hebt inzicht in de belangrijkste voordelen van een Network as a Service. We kunnen ons voorstellen dat je nog meer vragen hebt. Bijvoorbeeld over welke soorten NaaS oplossingen er zijn en hoe je overstapt van een traditioneel netwerk naar Connectivity as a Service. Of hoe onderhoud, beheer en support geregeld zijn bij NaaS van Wentzo. Daarover lees je meer in onze NaaS whitepaper. Je kunt ook altijd sparren met één van onze NaaS specialisten. Maak een afspraak voor een gesprek bij jou of kom langs in ons innovatiecentrum in Garderen voor onder meer een kijkje achter de schermen in onze NaaS controlroom.

 

Whitepaper Network as a Service

  • Voordelen van een NaaS oplossing
  • Toegespitst op jouw branche
  • Relevante klantervaringen

Alles weten over Network as a Service?

Whitepaper

16 mannen staan als groep bij elkaar en kijken lachend de camera in. Ze houden een logo vast van Hewlett Packard Enterprise. Ze zijn onderdeel van de Wentzo IoT-trip naar Genève.
Blogs

Wentzo inspireert klanten met IoT-trip naar Genève

De moderne netwerken van Wentzo zitten vol met nieuwe slimme mogelijkheden. Maar hoe benut je bijvoorbeeld indoor wayfinding, smart building […]
WiFi 7
Blogs

WiFi 7: evolutie of revolutie?

  Expertblog door Steven Bos | 27-04-2023 Dat WiFi 6 uiteindelijk zou worden opgevolgd is op zich geen verrassing. Maar […]
Blogs

Network Access: never trust, always verify

  Expertblog door Steven Bos | 25-01-2023 “Trust, but verify.” Een gevleugelde uitspraak van Chairman Charkov, hoofd van de geheime […]
aruba
Blogs

Het inzetten van een UXI maakt een jaarlijkse netwerkcheck overbodig!

Expertblog van Klaas-Jan van Roekel, adviseur Wentzo | oktober 2022 Een veel voorkomende vraag van onze klanten is: “Doet mijn […]