De verschillen tussen WiFi 6 en 5G

Blogs
Gepubliceerd op 08-11-2019
Wentzo slogan connect to make a difference

“Verdwijnt WiFi met de komst van 5G? en “Wat zijn nu eigenlijk de verschillen?”. Met enige regelmaat ontvangen wij vragen van die strekking. In deze blog leggen we de verschillen bloot in zowel techniek als toepassing van beide oplossingen.

5G

Mobiele netwerken gebruiken spectrumbanden met een licentie. Deze licenties worden geveild aan de hoogste bieder. Om mobiele dekking te bieden, rollen telecomproviders zoals KPN of Vodafone een netwerk van met elkaar verbonden zendmasten uit. Dat netwerk moet een dusdanig signaal bieden, dat het grote aantallen gebruikers gelijktijdig kan bedienen. 5G is de overkoepelende term voor alweer de vijfde generatie mobiele netwerktechnologie.

5G maakt gebruik van een hogere frequentie dan de vorige generaties mobiele netwerktechnologie. Dat zorgt weliswaar voor meer capaciteit, maar ook voor een kleiner bereik. Hierdoor zijn er naar verwachting vijf keer meer zendmasten in Nederland nodig. Een volledig landelijke uitrol van 5G zal mede hierdoor nog enige jaren op zich laten wachten. Wanneer de nieuwe standaard actief is, zal deze een grote impuls geven aan de uitrol van nieuwe IoT-toepassingen.

WiFi 6

De allernieuwste WiFi-standaard heet WiFi 6 en spitst zich toe op de frequenties 2,4GHz, 5GHz en later zelfs het nieuwe 6GHz. WiFi 6 biedt meer snelheid, lagere latency en ondersteuning aan grote concentraties gebruikers. Deze verbeteringen vertonen gelijkenissen met 5G. Er zijn echter ook een groot aantal verschillen tussen WiFi 6 en 5G. Niet alleen in de gebruikte techniek en frequenties, maar vooral in de toepassing. Zo is 5G ontworpen voor een breed mobiel (landelijk dekkend) netwerk en WiFi 6 juist voor een uitrol op beperktere schaal. Vooral voor indoor omgevingen met grote aantallen gelijktijdige gebruikers (high density omgevingen), zoals collegezalen, kantoortuinen en aula’s, biedt WiFi 6 significante capaciteitsverbeteringen.

Gebruik van 5G en WiFi 6:

Voor outdoor, mobiele (IoT) apparaten die over een groot gebied actief zijn (denk aan sensoren door de gehele stad) is 5G verreweg de beste keuze..” Voor inpandig gebruik of outdoor gebruik in een beperkter gebied (zoals een recreatiepark) biedt WiFi 6 de beste oplossing.”

Wat zijn de verschillen tussen 5G en WiFi 6?

De indoor dekking van WiFi is sowieso beter dan die van 5G doordat WiFi signalen makkelijker door muren en ramen dringen. Om gegarandeerd te zijn van een stabiele 5G dekking, zijn dure small cells of DAS-systemen noodzakelijk. Hierdoor vallen de kosten van 5G gebruik velen malen hoger uit dan WiFi gebruik. Naast de kosten speelt ook de belasting (het bandbreedteverbruik) en de flexibiliteit een belangrijke rol. Voor WiFi netwerken is het relatief eenvoudig om de capaciteit te vergroten als het gebruik daar om vraagt. Zware belasting voor een mobiel netwerk blijft lastig en bij behoefte aan meer capaciteit is een organisatie afhankelijk van een telecomprovider.

Wat is de beste keuze: 5G of WiFi 6?

Nu we een aantal verschillen op een rijtje hebben gezet, is de vraag ‘wanneer 5G of WiFi?’ eenvoudiger te beantwoorden. Doordat 5G werkt op basis van outdoor masten, mag je buitenshuis rekenen op voldoende bereik. Voor outdoor, mobiele (IoT) apparaten die over een groot gebied actief zijn (denk aan sensoren door de gehele stad) is 5G verreweg de beste keuze. Voor inpandig gebruik of outdoor gebruik in een beperkter gebied (zoals een recreatiepark) biedt WiFi 6 de beste oplossing. Steeds vaker zullen we zien dat beide technieken elkaar aan gaan vullen. Beide standaarden kunnen namelijk naadloos overschakelen: je bent verbonden via 5G en loopt je kantoor of huis binnen waar je je gesprek of sessie continueert via WiFi. De conclusie van dit artikel is dan ook dat er voldoende ruimte is voor beide technieken en dat deze ons komende jaren nóg betere connectiviteitservaringen en innovaties gaan bieden!

Wentzo collega Legt Network As A Service uit
Blogs

Dit zijn de 8 voordelen van Network as a Service (NaaS)

Denk je na over de vervanging van je huidige netwerk? Steeds meer bedrijven en maatschappelijke organisaties kiezen voor een Network […]
16 mannen staan als groep bij elkaar en kijken lachend de camera in. Ze houden een logo vast van Hewlett Packard Enterprise. Ze zijn onderdeel van de Wentzo IoT-trip naar Genève.
Blogs

Wentzo inspireert klanten met IoT-trip naar Genève

De moderne netwerken van Wentzo zitten vol met nieuwe slimme mogelijkheden. Maar hoe benut je bijvoorbeeld indoor wayfinding, smart building […]
WiFi 7
Blogs

WiFi 7: evolutie of revolutie?

  Expertblog door Steven Bos | 27-04-2023 Dat WiFi 6 uiteindelijk zou worden opgevolgd is op zich geen verrassing. Maar […]
Blogs

Network Access: never trust, always verify

  Expertblog door Steven Bos | 25-01-2023 “Trust, but verify.” Een gevleugelde uitspraak van Chairman Charkov, hoofd van de geheime […]