WiFi 7: evolutie of revolutie?

Blogs
Gepubliceerd op 27-04-2023
Wentzo slogan connect to make a difference

 

Expertblog door Steven Bos | 27-04-2023

Dat WiFi 6 uiteindelijk zou worden opgevolgd is op zich geen verrassing. Maar dat WiFi 7 niet de directe opvolger is van WiFi 6 is misschien wel…

Een aantal jaar terug was daar ineens WiFi 6E. Maar eigenlijk was het niet een volwaardige opvolger, want wat WiFi 6E biedt, stond al beschreven in de 802.11ax standaard; de standaard waar WiFi 6 en dus WiFi 6E op is gebaseerd. Met de aantocht van de 802.11be standaard krijgen we wel weer een nieuw nummer in de WiFi cijferreeks: WiFi 7.

WiFi 7 features

Maar wat heeft WiFi 7 ons dan te bieden? Kijkend naar de techniek, dan is de lijst met nieuwe features best indrukwekkend. Ik som er een aantal op: 320MHz brede kanalen, Multi Link Operation (MLO), 4096 QAM, Multi RU’s, Preamble puncturing, HARQ en nog veel meer. Maar wat betekent dit allemaal? En wat gaat het ons brengen?

Meer bandbreedte

Het vergroten van de kanaalbreedte is iets dat al lang wordt gebruikt om de snelheid van WiFi te verhogen (kent iemand turbo-g nog?). Vergelijk het met een snelweg. Met meer rijbanen is het mogelijk meer auto’s te laten rijden. Oftewel 320MHz biedt meer bandbreedte dan 160MHz, 80MHz, etc. En om in die analogie te blijven, de modulatie van het WiFi signaal (QAM) is te vergelijken met het aantal personen in een auto: meer personen is efficiënter. Zo zijn 320MHz brede kanalen en 4096 QAM dan ook gericht op meer bandbreedte.

WiFi 7 Ontwikkeling

Waanzinnige verbindingssnelheid (of toch niet?)

De verbindingssnelheid van WiFi 7 kan door de bovengenoemde technieken oplopen tot 46Gbps! Een waanzinnig hoge snelheid en als WiFi specialist word ik daar ook enthousiast van. Naast de grote voordelen van mobiliteit biedt WiFi dus ook een grote bandbreedte. Er is alleen wel een kanttekening. Deze snelheden worden behaald onder ideale omstandigheden. Dus zonder omliggende access points, de WiFi client (zeer) dicht bij het access point en ga zo maar door. In de praktijk, in een zakelijk WiFi netwerk, gaan we de maximale snelheid dan ook niet halen. Maar ondanks dat mogen we meer bandbreedte verwachten.

Multi Link Operation (MLO)

Van de overige nieuwe features van WiFi 7 valt Multi Link Operation (MLO) eigenlijk nog het meeste op. Met MLO kan een WiFi client verbinden met een access point op 2 frequenties tegelijk, bijv. op 5GHz en 6GHz. Dit maakt het gebruik van WiFi efficiënter waardoor de vertraging voor data afneemt. Ook HARQ, een techniek om transmissies zo foutloos mogelijk te doen, maakt WiFi efficiënter. Applicaties als Voice over WiFi zullen hier direct van profiteren.

Up-to-date met WiFi 7

Met WiFi 7 komen een aantal mooie technologische ontwikkelingen beschikbaar. Ondanks dat de standaard nog niet definitief is, zien we de eerste consumenten access points al op de markt. Zelfs een enkele enterprise access point is al beschikbaar. Ook de eerste WiFi 7 smartphones zijn al te koop. Maar is WiFi 7 met alle nieuwe feature dan revolutionair? Ik denk het niet. Terugkijkend naar de ontwikkelingen van WiFi, dan zijn de grote stappen toch wel 802.11n (WiFi 4) en 6GHz (WiFi 6E) geweest. Alle overige standaarden zijn een logische tussenstap geweest ofwel een mooie evolutie van de technologie. Met de nieuwe WiFi 7 standaard is de techniek dan ook weer helemaal up-to-date en op de toekomst voorbereid!

Meer over WiFi 7

Wentzo collega Legt Network As A Service uit
Blogs

Dit zijn de 8 voordelen van Network as a Service (NaaS)

Denk je na over de vervanging van je huidige netwerk? Steeds meer bedrijven en maatschappelijke organisaties kiezen voor een Network […]
16 mannen staan als groep bij elkaar en kijken lachend de camera in. Ze houden een logo vast van Hewlett Packard Enterprise. Ze zijn onderdeel van de Wentzo IoT-trip naar Genève.
Blogs

Wentzo inspireert klanten met IoT-trip naar Genève

De moderne netwerken van Wentzo zitten vol met nieuwe slimme mogelijkheden. Maar hoe benut je bijvoorbeeld indoor wayfinding, smart building […]
Blogs

Network Access: never trust, always verify

  Expertblog door Steven Bos | 25-01-2023 “Trust, but verify.” Een gevleugelde uitspraak van Chairman Charkov, hoofd van de geheime […]
aruba
Blogs

Het inzetten van een UXI maakt een jaarlijkse netwerkcheck overbodig!

Expertblog van Klaas-Jan van Roekel, adviseur Wentzo | oktober 2022 Een veel voorkomende vraag van onze klanten is: “Doet mijn […]