Het inzetten van een UXI maakt een jaarlijkse netwerkcheck overbodig!

Blogs
Gepubliceerd op 14-10-2022
Wentzo slogan connect to make a difference

Expertblog van Klaas-Jan van Roekel, adviseur Wentzo | oktober 2022

Een veel voorkomende vraag van onze klanten is: “Doet mijn netwerk het nog goed”? Een jaarlijkse controle of een jaarlijkse site-check aanvraag is daarom bij Wentzo niet ongewoon. Het uitvoeren van een jaarlijkse check is best arbeidsintensief en is maar een momentopname. Het inzetten van één of meerdere UXI’s in je netwerk is hiervoor een goed alternatief. Want je bent er niet veel werk aan kwijt én je krijgt eenvoudig 24×7 inzicht.

Wat is een UXI?

UXI staat voor User Experience Insight. Daarmee breng je de gebruikerservaring inzichtelijk op een simpel dashboard. De UXI is een combinatie van een sensor, een

hardware stukje en een stukje software in de cloud. Hiermee creëer je inzicht in gebruikservaring in niet alleen je netwerk maar ook eventueel applicaties die gebruikt worden.

Wat doet een UXI?

UXI’s kun je zowel draadloos als bedraad op je netwerk aansluiten. Draadloos door hem te koppelen via een voeding en bedraad via power over ethernet. Je krijgt inzicht in je netwerk en de applicaties door testen in te stellen. De testen worden vervolgens opgenomen en deze opnames worden geïmporteerd, waarna ze worden meegenomen in de test cycle en er doorlopend testen worden uitgevoerd.

User Experience Sensor

Alle zaken die je normaal in de client doet kunnen getest worden, van verbinden met WiFi tot authentiseren van WiFi tot het verkrijgen van een IP-adres. Vervolgens gaat de UXI ook de applicaties testen. Je kunt een opname maken van bepaalde applicaties, van een teams sessie of het inloggen op een webbased applicatie. Bijvoorbeeld: je gaat naar office.com, daar log je in en klik je op een paar dingen en dat wordt dan opgenomen. Deze opname importeer je in de UXI, waarna het meegenomen wordt in de testcyclus.

Hoe zet je een UXI in?

Je kunt de UXI op drie manieren inzetten. Statisch door de sensor op een plek te hangen of neer te leggen waar de gebruikers zitten. Wat je er niet mee doet: je schroeft ze niet aan het plafond naast het access point. Mensen zitten ook niet aan het plafond, dus bij voorkeur op het vlak waar mensen zich bewegen, tussen heup- en schouderhoogte; daar is het meeste waar de cliënts ook zijn. Aan te raden is een UXI in te zetten op iedere locatie. Op deze manier heb je een soort netwerkengineer tot je beschikking.

De andere opties zijn monteren: de UXI wordt dan als extra troubleshooter ingezet, waardoor je niet meer naar een locatie hoeft te rijden om te gaan troubleshooten. Je plaatst de UXI dan op de plek waar eventuele problemen of klachten worden gemeld. Of je gebruikt de UXI als een aantal mobiele sensoren die je “on the fly” inzet waar het nodig is.

Inzicht in gebruikerservaring op een dashboard

Met de UXI krijg je nu heel eenvoudig inzicht in de gebruikerservaring. De sensor is in het pand geplaatst, de resultaten zijn dankzij de WiFi verbinding te zien in het dashboard. Het dashboard is heel eenvoudig in inzicht, omdat het met smileys werkt. Bij groene blije smileys is er uiteraard niets aan de hand. De smiley wordt vanzelfsprekend minder blij als er een issue is. Je kunt vervolgens op het probleem inzoomen. Vervolgens heb je de mogelijkheid om inzichtelijk te krijgen van waar in de keten, van het WiFi verbinden tot en met het benaderen van de applicatie, waar in de keten het probleem zit.

Wat extra is in het dashboard ten opzichte van een management platform als Aruba Central of een ander merk, is dat een management platform de status weet van een access point, een switch of het netwerk. Voor een gebruiker bestaat ook vaak het probleem dat de applicatie het niet doet. Of het WiFi het niet doet. En dat stuk vang je af met de UXI. Het helpt de netwerkbeheerder daarmee om sneller tot de oorzaak te komen en ook zaken uit te sluiten.

Eenvoudig troubleshooten

Wanneer alles is ingericht, wordt de test-cyclus dus continu afgespeeld. Op een gegeven moment wordt er dan een probleem gevonden. De test wordt vervolgens nogmaals afgespeeld en er wordt een recap file opgenomen. Dit geeft je nog meer data om te kunnen achterhalen wat het probleem exact is. Je wilt natuurlijk inzicht hebben voordat de gebruiker klaagt. Maar vaak krijg je vanuit de helpdesk of de gebruiker klachten. Dan moet je terug in de tijd. Dankzij de route-cause kun je met de UXI heel snel terugzien wanneer het probleem was en waar het probleem plaatsvond. Of het nu een uur geleden of gisteren was. Met een UXI op locatie krijg je meer informatie, over een langere periode met minder moeite. Daarbij kun je het netwerk in een betere staat houden en sneller acteren.

Conclusie

Wil je 24×7 meer inzicht in het netwerk, vooral op het gebied van gebruikerservaring, dan kun je een UXI inzetten. De UXI biedt veel inzicht in gebruikerservaring en geeft meer informatie over hoe jouw gebruikers het netwerk ervaren. Het is zeer interessant om deze informatie te hebben en daar ook echt iets mee te doen om je netwerk op een hogere niveau te krijgen. Een UXI kun je op meerdere manieren inzetten en het dashboard laat eenvoudig zien hoe je netwerk presteert.

Wil je meer informatie over UXI’s? Bekijk onze video break of neem contact met ons op!

Wentzo collega staat met zijn laptop bij de patchkast van Ster samen met systeembeheerder Marc Punte
Blogs

Wat is Network as a Service en hoe werkt het?

Steeds meer organisaties en bedrijven stappen over op een Network as a Service (NaaS). Maar wat is dat eigenlijk en […]
Wentzo collega Legt Network As A Service uit
Blogs

Dit zijn de 8 voordelen van Network as a Service (NaaS)

Denk je na over de vervanging van je huidige netwerk? Steeds meer bedrijven en maatschappelijke organisaties kiezen voor een Network […]
16 mannen staan als groep bij elkaar en kijken lachend de camera in. Ze houden een logo vast van Hewlett Packard Enterprise. Ze zijn onderdeel van de Wentzo IoT-trip naar Genève.
Blogs

Wentzo inspireert klanten met IoT-trip naar Genève

De moderne netwerken van Wentzo zitten vol met nieuwe slimme mogelijkheden. Maar hoe benut je bijvoorbeeld indoor wayfinding, smart building […]
WiFi 7
Blogs

WiFi 7: evolutie of revolutie?

  Expertblog door Steven Bos | 27-04-2023 Dat WiFi 6 uiteindelijk zou worden opgevolgd is op zich geen verrassing. Maar […]