Gemeente Leiden stapt over naar publicroam

Nieuws
Gepubliceerd op 28-09-2023
Wentzo slogan connect to make a difference

Dit artikel is op vrijdag 22 september 2023 als persbericht gepubliceerd door de gemeente Leiden.

Wentzo verzorgt al enige jaren de WiFi infrastructuur voor Gemeente Leiden. Als onderdeel van de publicroam integratie hebben wij onder andere de NAC oplossing ClearPass geïmplementeerd. 

Bezoekers van openbare gebouwen van de gemeente kunnen vanaf maandag 25 september ook publicroam gebruiken voor gratis, beveiligde WiFi. Via publicroam worden gegevens van bezoekers ook versleuteld en die zijn daardoor nóg veiliger en beter beschermd. Gasten WiFi in openbare gebouwen van de gemeente zal in circa twee jaar tijd worden afgebouwd.

Wethouder Abdelhaq Jermoumi (Kansengelijkheid, Jeugd en Onderwijs): “Ik vind het belangrijk dat we als gemeente een goede dienstverlening en digitale veiligheid bieden voor onze inwoners, bezoekers en medewerkers. Veel mensen die in onze panden komen, willen toegang tot WiFi. Met publicroam zorgen wij dat zij nog veiliger online kunnen gaan. Publicroam versleutelt namelijk ook gegevens. Hiermee verbeteren wij als gemeente onze dienstverlening en de digitale veiligheid voor iedereen.”

Gemeente Leiden publicroam

Aanmelden

Gebruikers van publicroam maken éénmalig een account. Zij krijgen dan een eigen gebruikersnaam en wachtwoord. Hiermee kunnen zij veilig verbinden met alle WiFi netwerken van de gemeente Leiden. Publicroam is beschikbaar op ruim 700 locaties in heel Nederland. Wie eenmaal een account heeft, maakt daarna automatisch verbinding op alle plekken waar publicroam beschikbaar is. Dat zijn openbare netwerken van aangesloten gemeenten, bibliotheken, sportlocaties en theaters.

Versleuteling voor veiligheid

Publicroam is moderne, beproefde technologie. De technologie achter publicroam zorgt ervoor dat de verbinding tussen mobiele telefoons, laptops en tablets beschermd blijft. Hierdoor is de kans veel kleiner dat internetverkeer wordt afgeluisterd of dat data in verkeerde handen vallen. Publicroam controleert alle identificatiestappen voordat toegang wordt verleend tot het netwerk. Via publicroam zijn gegevens versleuteld, wat bij gasten WiFi niet het geval is.

Welke locaties bij de gemeente Leiden en in de regio krijgen publicroam?

 • Stadhuis Leiden
 • Stadskantoor Leiden
 • Tweelinghuis Leiden
 • Erfgoed Leiden en omstreken
 • Museum de Lakenhal
 • Molenmuseum De Valk
 • Admiraal Banckertweg 15
 • Milieustraat J.C. De Rijpstraat 11
 • Kenauweg 3
 • Café de Stal
 • DZB Leiden
 • Sociaal wijkteam binnenstad Leiden (Middelstegracht)
 • Binnenbad en ijshal de Vliet
 • Sterrentuin Leiderdorp
 • Gemeentehuis Oegstgeest
 • Gemeentehuis Zoeterwoude

Bekijk ook de overige locaties die publicroam aanbieden.

Eduroam

Studenten en medewerkers van Leidse onderwijsinstellingen hoeven geen account aan te maken in publicroam. Zij gebruiken al eduroam en kunnen daarmee automatisch inloggen en gebruik maken van de beveiligde WiFi van de openbare, gemeentelijke gebouwen.

Twee Wentzo collega's kijken lachend in de camera terwijl een collega een badge laat zien
Nieuws

Wentzo Connect ’23 een groot succes!

De tweede editie Wentzo Connect was wederom een groot succes! Tijdens ons relatie event, dat plaatsvond op donderdag 12 oktober, […]
Wentzo collega Mathieu Haak neemt de Huawei MSP award for innovation green and energy-saving in ontvangst
Nieuws

Internationale duurzaamheid- en innovatie award voor Wentzo

Tijdens het Huawei Network Summit 2023 heeft Wentzo de ‘MSP Award for Innovation: Green and Energy-saving’ ontvangen! Daarnaast mochten we […]
Reino en Martijn Wentzel rijden op een step door het pand van Wentzo
Nieuws

Een drieluik van toewijding

Dit artikel is geschreven door ITchannelPro.  De Nederlandse netwerkspecialist Wentzo pakt de dingen net iets anders aan dan de meeste […]
SIVON Kiest Wentzo Als Network As A Service Partner, foto van het tekenmoment Paul Zevenbergen namens SIVON en Martijn Wentzel namens Wentzo.
Nieuws

SIVON kiest Wentzo als Network as a Service partner

SIVON, de ICT coöperatie van schoolbesturen in het primair en voortgezet onderwijs, heeft Wentzo geselecteerd als Network as a Service […]