Gemeente Leiden stapt over naar publicroam

Nieuws
Gepubliceerd op 28-09-2023
Wentzo slogan connect to make a difference

Dit artikel is op vrijdag 22 september 2023 als persbericht gepubliceerd door de gemeente Leiden.

Wentzo verzorgt al enige jaren de WiFi infrastructuur voor Gemeente Leiden. Als onderdeel van de publicroam integratie hebben wij onder andere de NAC oplossing ClearPass geïmplementeerd. 

Bezoekers van openbare gebouwen van de gemeente kunnen vanaf maandag 25 september ook publicroam gebruiken voor gratis, beveiligde WiFi. Via publicroam worden gegevens van bezoekers ook versleuteld en die zijn daardoor nóg veiliger en beter beschermd. Gasten WiFi in openbare gebouwen van de gemeente zal in circa twee jaar tijd worden afgebouwd.

Wethouder Abdelhaq Jermoumi (Kansengelijkheid, Jeugd en Onderwijs): “Ik vind het belangrijk dat we als gemeente een goede dienstverlening en digitale veiligheid bieden voor onze inwoners, bezoekers en medewerkers. Veel mensen die in onze panden komen, willen toegang tot WiFi. Met publicroam zorgen wij dat zij nog veiliger online kunnen gaan. Publicroam versleutelt namelijk ook gegevens. Hiermee verbeteren wij als gemeente onze dienstverlening en de digitale veiligheid voor iedereen.”

Gemeente Leiden publicroam

Aanmelden

Gebruikers van publicroam maken éénmalig een account. Zij krijgen dan een eigen gebruikersnaam en wachtwoord. Hiermee kunnen zij veilig verbinden met alle WiFi netwerken van de gemeente Leiden. Publicroam is beschikbaar op ruim 700 locaties in heel Nederland. Wie eenmaal een account heeft, maakt daarna automatisch verbinding op alle plekken waar publicroam beschikbaar is. Dat zijn openbare netwerken van aangesloten gemeenten, bibliotheken, sportlocaties en theaters.

Versleuteling voor veiligheid

Publicroam is moderne, beproefde technologie. De technologie achter publicroam zorgt ervoor dat de verbinding tussen mobiele telefoons, laptops en tablets beschermd blijft. Hierdoor is de kans veel kleiner dat internetverkeer wordt afgeluisterd of dat data in verkeerde handen vallen. Publicroam controleert alle identificatiestappen voordat toegang wordt verleend tot het netwerk. Via publicroam zijn gegevens versleuteld, wat bij gasten WiFi niet het geval is.

Welke locaties bij de gemeente Leiden en in de regio krijgen publicroam?

 • Stadhuis Leiden
 • Stadskantoor Leiden
 • Tweelinghuis Leiden
 • Erfgoed Leiden en omstreken
 • Museum de Lakenhal
 • Molenmuseum De Valk
 • Admiraal Banckertweg 15
 • Milieustraat J.C. De Rijpstraat 11
 • Kenauweg 3
 • Café de Stal
 • DZB Leiden
 • Sociaal wijkteam binnenstad Leiden (Middelstegracht)
 • Binnenbad en ijshal de Vliet
 • Sterrentuin Leiderdorp
 • Gemeentehuis Oegstgeest
 • Gemeentehuis Zoeterwoude

Bekijk ook de overige locaties die publicroam aanbieden.

Eduroam

Studenten en medewerkers van Leidse onderwijsinstellingen hoeven geen account aan te maken in publicroam. Zij gebruiken al eduroam en kunnen daarmee automatisch inloggen en gebruik maken van de beveiligde WiFi van de openbare, gemeentelijke gebouwen.

Carmelcollege medewerkers staan samen met Wentzo en HPE Aruba Networking collega's geposeerd voor de ingang van een onderwijslocatie.
Nieuws

Carmelcollege kiest voor Wentzo als NaaS partner

Stichting Carmelcollege, één van de grootste voortgezet onderwijsbesturen van Nederland, heeft Wentzo geselecteerd als Network as a Service partner. Wentzo […]
IBP FO Scanner wordt uitgevoerd door een Wentzo specialist in een patchkast.
Nieuws

Primeur: scannen of je voldoet aan normenkader IBP FO

Wentzo introduceert als eerste in Nederland een scanner die controleert in welke mate een schoolnetwerk afwijkingen vertoont van het Normenkader […]
Nieuws

Opnieuw al onze netwerk leveranciers leaders in Gartner Magic Quadrant

Onderzoeksbureau Gartner publiceerde onlangs haar jaarlijkse Magic Quadrants. Op basis van uitgebreid marktonderzoek worden hierin technologische markttrends beschreven en netwerkleveranciers […]
Een Wentzo collega staat met iemand van Het Concertgebouw in de Grote Zaal en laat de resultaten van de Site Survey op zijn laptop zien
Nieuws

Zo voeren wij een Site Survey uit

Met een Site Survey kijken we vooraf waar we de access points moeten plaatsen. In deze video legt collega Robert […]