Schaalbaar en toekomstbestendig netwerk voor Quadraam

Wentzo slogan connect to make a difference
Het gebouw van het Lorentz lyceum in Arnhem, een van de locaties van Quadraam

Verminderde IT-kennis op de schoollocaties en budgetten die onder druk staan. Dat waren de grootste uitdagingen voor de netwerkvernieuwing van de Gelderse onderwijsgroep Quadraam. Om zeker te zijn van een schaalbaar en betrouwbaar netwerk zonder zorgen, schakelde zij de specialisten van Wentzo in.

Quadraam is een grote naam in onderwijsland, met maar liefst 14 middelbare scholen en in totaal 22 locaties in de regio Arnhem, de Liemers en Overbetuwe. Dagelijks verzorgt de onderwijsgroep met ruim 1600 medewerkers diverse vormen van onderwijs aan meer dan 13.000 leerlingen. De grootte van de locaties varieert; een grote onderwijslocatie biedt plaats aan 1.400 leerlingen, de kleinste aan 150. Op deze locaties zijn niet langer meer skilled netwerk engineers aanwezig, hiervoor rekent Quadraam op de expertise van Wentzo. “Wanneer onze IT-medewerkers op locatie zijn, ondersteunen ze gebruikers: ze hoeven zich niet meer bezig te houden met het oplossen van problemen op het netwerk”, vertelt Clemens Linderhof, IT manager bij Quadraam.

Network as a Service

“Hoe wij de netwerk dienstverlening op de locaties vorm gaven, was aan een heroverweging toe”, vervolgt Linderhof. “We wilden onze tijd niet langer verdoen aan het opvolgen van tickets of het uitvoeren van updates. Daarnaast moest het nieuwe netwerk probleemloos met de vele devices overweg kunnen: de meeste gebruikers op onze locaties connecteren standaard met 2 apparaten op het netwerk”. De uitdagingen die de IT afdeling van Quadraam het hoofd moest bieden, waren de verminderde IT kennis binnen de organisatie en budgetten die onder druk staan. Dat leidde al snel tot de voorkeur voor een Network as a Service model. Via SIVON, een coöperatie van schoolbesturen in het PO en VO, koos Quadraam voor de dienstverlening van Wentzo. En daar hebben zij geen seconde spijt van!

Network as a Service voor Quadraam

In het Network as a Service abonnement van Quadraam zijn meer dan 1200 Aruba WiFi 6 AP’s opgenomen die volledig in de cloud worden gemanaged. In deze cloud omgeving (Aruba Central) vindt ook de monitoring en het beheer plaats van de ruim 150 PoE en non-PoE switches. Daarnaast is er op iedere locatie een Aruba User Experience Insight (UXI) sensor actief die onafhankelijk inzicht geeft in de gebruikersbeleving.

Clemens Linderhof, IT manager Quadraam:

“Wanneer onze IT-medewerkers op locatie zijn, ondersteunen ze gebruikers: ze hoeven zich niet meer bezig te houden met het oplossen van problemen op het netwerk.”

Onderwijsspecialist

“Wentzo mag zicht gerust dé netwerkspecialist voor het onderwijs noemen”, vertelt Klaas-Jan van Roekel, commercieel directeur bij Wentzo. Zowel in het primair en voortgezet onderwijs, middelbaar en hoger beroepsonderwijs als in het wetenschappelijk onderwijs rekenen tigduizenden gebruikers dagelijks op de netwerken van Wentzo”. De lijst van onderwijsinstellingen die Van Roekel moeiteloos opsomt, is inderdaad indrukwekkend. “Al sinds onze start in 1999 zijn we sterk vertegenwoordigd in het onderwijs. We weten dus wat belangrijk is voor een educatieve instelling en hebben onze dienstverlening hier nauw op afgestemd. Niet voor niets kozen organisaties als SIVON en SURF voor de expertise van Wentzo!”

Samenwerking Quadraam & Wentzo

De samenwerking met Wentzo levert Quadraam niet alleen een betere netwerk- en gebruikerservaring op, maar neemt ook de volledige operationele last weg, legt Linderhof uit: “Ieder uur dat we niet meer kwijt zijn aan zaken als upgrades en probleemtracering, bespaart ons geld. Dit levert duidelijke voordelen op wat betreft Total Cost of Ownership”. Van Roekel vult aan: “We voorzien Quadraam van duidelijke inzichten in de prestaties van het netwerk en de dienstverlening zodat zij optimaal de regie kunnen voeren. De tijd die daarmee vrijkomt voor de IT afdeling is imposant te noemen en kan besteed worden aan meer strategische zaken zoals onderwijsvernieuwing. En die verschuiving zien wij in de gehele onderwijssector terug; het netwerk wordt als een managed dienst afgenomen en daarmee is de kwaliteit en continuïteit sterker geborgd, terwijl de kosten op een lager niveau uitvallen”.

Netwerkmigraties

Voordat Quadraam kon profiteren van deze resultaten, werden de netwerken per locatie gemigreerd. Deze werkzaamheden vonden veelal in vakantieperiodes plaats, hoewel dit voor Wentzo geen vereiste was. “We zijn het gewend om migraties met de winkel open uit te voeren”, legt Van Roekel uit, “waarbij een uitgekiende projectaanpak onverhoopte downtime uitsluit. Quadraam is het gewend om allerlei werkzaamheden in de vakantieperiodes uit te laten voeren en op die wens zijn we aangehaakt”. Bij terugkomst na een vakantieperiode troffen leerlingen en medewerkers een ‘state of the art’ WiFi 6 netwerk aan dat aangesloten was op nieuwe switches met een hogere doorvoersnelheid en Power over Ethernet (PoE) budget. Daarnaast implementeerde Wentzo ook speciale sensoren die continu de kwaliteit van het netwerk meten en rapporteren. Hiermee is er nauwkeurig en onafhankelijk inzicht in de gebruikerservaring, ook omdat achterliggende netwerkservices gemeten worden.

Clemens Linderhof, IT manager Quadraam:

“Er connecteren steeds meer devices met ons netwerk en we weten dat dit alleen maar zal toenemen. Met dit netwerk zijn we daar klaar voor.”

Pay per use

Het as a Service model waar Quadraam gebruik van maakt, is briljant door haar eenvoud: alle kosten voor hard- en software, installatie en servicemanagement zijn verwerkt in een all inclusive tarief per maand. Quadraam kan daarmee eenvoudig op- of afschalen of een abonnement verhuizen naar een andere locatie. “En dat is natuurlijk handig, want in de toekomst zullen een aantal locaties van Quadraam worden gesloten, waar andere locaties zullen groeien”, legt Linderhof uit. Terugkijkend op de beslissing om het netwerk As a Service af te nemen, blikt hij ook direct vooruit. “Er connecteren steeds meer devices met ons netwerk en we weten dat dit alleen maar zal toenemen. Met dit netwerk zijn we daar klaar voor: het is robuust en voor gebruikers – mede dankzij de inzet van eduroam – laagdrempelig te gebruiken . Bovendien kunnen we nu en in de toekomst rekenen op de uitgebreide expertise en ervaringen van Wentzo!”

Deze referentiecase is gebaseerd op de Engelstalige HP Aruba case study “High performance network establishes firstclass wi-fi to accelerate digital learning across 14 schools in the Netherlands” uit 2021.

Lees meer klantverhalen

Onderwijs

Stichting CVO-AV kiest voor een veilig en betrouwbaar netwerk van SIVON en Wentzo

Aardrijkskunde, godsdienst, maatschappijleer of techniek. Samenwerken tijdens de les of in je eentje thuis aan je huiswerk. Het maakt niet […]
Schoolplein locatie Mozaiek Swalm en Roer
Onderwijs

Duurzame netwerkoplossing voor 23 onderwijslocaties Swalm en Roer

Onlangs hebben wij Stichting Swalm en Roer, de onderwijsstichting voor primair onderwijs in de gemeentes Roermond, Roerdalen en Leudal, voorzien […]
Medewerker van Nimeto in een van hun praktijklokalen
Onderwijs

Nimeto kiest voor SURFwireless: “Alles werkt nu altijd, overal”

Nimeto, een creatieve vakschool in Utrecht met zo’n 1.500 leerlingen, viert dit jaar haar 100-jarig bestaan. In de afgelopen drie […]
Foto van het pand van CSG Liudger
Onderwijs

Optimale netwerkervaring voor Liudger

Vanaf 1 augustus 2022 heet CSG Liudger Fierder Onderwijs Sinds 2010 werkt Wentzo nauw samen met Christelijke Scholengemeenschap Liudger. Als […]