Dit artikel is geschreven door ITchannelPro.
De Nederlandse netwerkspecialist Wentzo pakt de dingen net iets anders aan dan de meeste ICT-dienstverleners. Het gaat het bedrijf niet alleen om financieel succes en klanttevredenheid, maar zeker ook om maatschappelijke verantwoordelijkheid en duurzaamheid. Dat heeft grote invloed op hun bedrijfsvoering, klantbenadering en zelfs hun events.
In 1999 begonnen oprichters Reino en Martijn Wentzel het bedrijf vanuit een schuur met het bedrijf Wentzo. De focus lag volgens Reino puur op de technologie: geen poespas, wel pure kwaliteitsoplossingen leveren. “Geen woorden, maar daden, zo was de insteek”, vertelt hij. “Er werd door klanten soms wat vreemd aangekeken tegen het feit dat we het liefst afspraken bij een plaatselijke Van der Valk in plaats van op ons kantoor. Uiteindelijk kregen we ook grote internationale bedrijven als klanten en moesten we uitbreiden.”
Welzijn en verantwoordelijkheid
Ondertussen beschikt Wentzo over ruim zestig medewerkers en werken ze vanuit een voormalig hotel in Garderen op de Veluwe. Eveneens een a-typische locatie, maar wel één die direct aansluit op hoe Wentzo opereert, zo zegt Martijn Wentzel, de algemeen directeur. De bosrijke omgeving is zowel een stimulans als een herinnering van de insteek van de bedrijfsvoering.
“We werken eigenlijk vanuit de drieluik van kernwaarden”, legt Martijn uit. “Allereerst is er de sterke focus op het team. We besteden veel aandacht aan het welzijn van onze medewerkers. De tweede is de verantwoordelijkheid richting de eindklant, voor wie we continuïteit en kwaliteit leveren. En de derde zuil is de verantwoordelijkheid richting de medemens.”
Groene WiFi
Duurzaamheid is dus in alles wat Wentzo doet verweven. Al jaren voert het bedrijf een inruil- en hergebruikprogramma voor de routers, switches en firewalls die het bedrijf levert aan de klant. “Alle apparatuur wordt na drie of vier jaar opgehaald voor recycling”, legt Reino uit. “Daarvoor hebben we een medewerker in dienst met een verstandelijke beperking.” Dat is een van de twee elementen van wat Martijn en Reino Groene WiFi noemen. Het andere zit in de technologie. “We beperken het stroomverbruik van door ons geïnstalleerde oplossingen zoveel mogelijk”, zegt Reino. “Denk aan het automatisch uitzetten van netwerken wanneer deze niet worden gebruikt, zoals op scholen in het weekend. Maar het kan ook fijnmaziger. We introduceren bijvoorbeeld zoveel mogelijk dynamisch en intelligent energiebeleid, waarbij access points worden aan- en uitgeschakeld op basis van wie zich nog in een pand begeeft. En we willen zoveel mogelijk stimuleren dat andere partijen ook kiezen voor dit soort oplossingen.”
Efficiëntie
Daar hoort ook effectieve monitoring bij, zo vult Martijn aan. “Met een ‘as-a-service’-model kun je dat soort gegevens verzamelen en delen met de eindgebruiker. Zo werk je toe naar een energieneutraal netwerk.” Verder is Wentzo een warm pleitbezorger voor efficiëntie bij hun toeleveranciers. “Alle enterprise fabrikanten verpakken hun producten nog steeds per stuk terwijl ze eenvoudig per tien stuks zouden kunnen verpakken”, noemt Martijn. “Dat zorgt voor veel afval, dus we zijn actief met hen in gesprek om het verpakkingsmateriaal terug te dringen.”
Op 12 oktober vindt het jaarlijkse Wentzo Connect event plaats, waar het allemaal over het voetlicht komt. “Het thema is Smart Networking & Sustainability”, zegt Martijn. “Een van de presentaties komt van de Koninklijke Jaarbeurs, een enorm gebouw dat relatief beperkt gebruikt wordt. Bedenk immers dat het vooral veel opbouw- en afbreektijd betreft, en dan is de netwerkbehoefte anders. Daar wordt op ingespeeld. Niet alleen staat het netwerk op dat soort momenten uit, ook wordt er op dat moment niets betaald.”
Terug naar het voormalige hotel, dat eveneens is ingericht met de duurzaamheidswaarden waar Wentzo zich zo hard voor maakt. Het pand is geïsoleerd en beschikt over warmtepompen en zonnepanelen. Maar de omgeving ademt ook welzijn uit. “In plaats van dat we besprekingen hebben in een muffe zaal, gaan we vaak lopen in het bos met de medewerker en de klant”, noemt Reino. “Het opstellen van notulen is dan misschien wat lastig, maar je merkt dat je veel rustiger en effectiever communiceert.”
Wentzo Foundation
Maar liefst 10 procent van de winst van Wentzo wordt overgemaakt naar een eigen stichting, van waaruit allerlei projecten lopen. “In Albanië kweken we bijvoorbeeld olifantsgras”, noemt Martijn. “Dat is een gewas dat enorm veel CO2 opneemt.” Welzijn is voor de twee echter meer dan het klimaat. “Ieder jaar organiseren we voor medewerkers een handen-uit-de-mouwen dag, waarbij we verschillende projecten in Nederland uitvoeren. Ook in het buitenland willen we graag samen met onze klanten en leveranciers van betekenis zijn. Zo hebben we samen met SURF netwerkapparatuur geleverd in Mozambique, waar een enorme watersnoodramp was, om te helpen met de wederopbouw”, noemt Reino.
Met de 50.000 actieve access points die Wentzo heeft draaien maakt het beleid een wezenlijk verschil. “En als je het ook nog een tweede leven geeft, dan komt daar een bijdrage bovenop”, zegt Martijn. “We denken er continu over na, en ons doel is dat ook anderen in de keten dat gaan doen.”