Wat is Network as a Service en hoe werkt het?

Blogs
Gepubliceerd op 01-08-2024
Wentzo slogan connect to make a difference

Wentzo collega staat met zijn laptop bij de patchkast van Ster samen met systeembeheerder Marc Punte

Steeds meer organisaties en bedrijven stappen over op een Network as a Service (NaaS). Maar wat is dat eigenlijk en hoe werkt een Network as a Service? Dat ontdek je in deze blog.

As a service als maatschappelijke trend

In onze samenleving zie je langzaam maar zeker een verschuiving. In plaats van dat we producten kopen, gebruiken we ze als een dienst. Zo streamen we volop series op Netflix en luisteren we muziek via Spotify. Via Coolblue kun je een wasmachine of koelkast huren. En een nieuwe auto? Die leasen we steeds vaker privé. Ook op netwerkgebied zien we zo’n verschuiving van bezit naar gebruik.

Wat is een Network as a Service?

Bij een Network as a Service schaf je als bedrijf of organisatie zelf niet meer de hardware en software aan voor een nieuw netwerk. In plaats daarvan maak je gebruik van de netwerkinfrastructuur. Je betaalt hiervoor een maandelijks abonnementsbedrag. Je netwerk wordt hiermee een operationele uitgave (OPEX) in plaats van een kapitaaluitgave (CAPEX).

Hoe werkt een Network as a Service?

Als jij het netwerk zelf niet koopt, doet iemand anders dat natuurlijk: een managed service provider. De managed service provider stemt met jou het ontwerp van je nieuwe netwerk af, verzorgt de implementatie en doet het beheer en onderhoud van jouw netwerk. De eerstelijnssupport naar gebruikers blijf je in de meeste gevallen wel zelf doen. Benieuwd wat er bij Wentzo allemaal is inbegrepen bij een Network as a Service? Je leest het hier.

Wat zijn de voordelen van een Network as a Service?

Een Network as A Service heeft verschillende voordelen. Je hoeft bijvoorbeeld geen grote investeringen te doen en wordt niet verrast door onverwachte netwerkuitgaven. Een ander voordeel is dat je makkelijk je netwerk kunt opschalen, afschalen of nieuwe netwerkinnovaties in gebruik kunt nemen. Verder zijn de continuïteit en veiligheid van jouw netwerk geborgd en hoef je niet langer zelf netwerkkennis op peil te houden. Wil je er meer over weten? Lees dan ons blog over de 8 voordelen van een Network as a Service.

Welke vormen van een Network as a Service zijn er?

Er zijn verschillende soorten netwerken die je as a service kunt gebruiken. Denk aan een LAN Network as a Service (bedraad), een WLAN Network as a Service (wifi) of een SD-WAN Network as a Service. Ook kun je kiezen voor een Public Network as a Service (voor bijvoorbeeld gasten,leerlingen of patiënten), een Private Network as a Service (voor eigen medewerkers) of een Hybrid Network as a Service (een combinatie van gebruikers).

Hoe maak je de overstap naar een Network as a Service?

De overstap van een eigen netwerk naar een Network as a Service kent zes stappen.

  1. Inventarisatie: We bespreken de functionele en technische wensen voor jouw nieuwe netwerk. Verder brengen we met een Site Survey jouw locatie(s) en het aantal gebruikers in kaart.
  2. Design: Op basis van je programma van eisen en een Site Survey stellen we een technisch ontwerp voor jouw netwerk op. Ook krijg je een kostenraming voor het gebruik van je netwerk.
  3. Voorbereiding: Ben je helemaal tevreden over het ontwerp voor je netwerk? Dan stellen we een planning voor de implementatie op. Aan de hand van een RACI-matrix zie je gedetailleerd wie welke rol en verantwoordelijkheid heeft en wat we van jou verwachten.
  4. Migratie: Op het afgesproken moment migreren we jouw netwerk. We doen dat per locatie en vaak zelfs per vleugel of verdieping, zodat je minimale downtime ervaart.
  5. Validatie: Na een acceptatietest en after survey is je nieuwe netwerk klaar voor gebruik. We pakken meteen de monitoring op.
  6. Beheer: We monitoren en onderhouden jouw netwerk 24/7 op basis van een heldere SLA. Daarbij gebruiken we o.a. AI en machine learning. Zo blijven we problemen voor.

Kan je ook gefaseerd over naar een Network as a Service?

Is een deel van jouw netwerk nog niet afgeschreven, bijvoorbeeld omdat je veel locaties hebt met elk een eigen netwerkinfrastructuur? Geen probleem bij Wentzo. We maken regelmatig maatwerkafspraken met bedrijven en organisaties over een gefaseerde implementatie van een nieuw Network as a Service. Daarbij nemen we alvast het beheer van het complete netwerk over, dus ook van bestaande delen. Op die manier profiteer je direct van de voordelen van een Network as a Service.

Een Wentzo collega staat met iemand van Het Concertgebouw in de Grote Zaal en laat de resultaten van de Site Survey op zijn laptop zien

Hoe werkt de vervanging van een Network as a Service?

Terwijl jij het Network as a Service gebruikt, staat de tijd niet stil. Na verloop van tijd wil je daarom misschien jouw netwerk vernieuwen. Dat kan. We maken samen afspraken over het tussentijds upgraden van jouw netwerk, bijvoorbeeld naar een nieuwe Wifi-standaard of Multi-Gigabit Ethernet switching. Uiteindelijk is na verloop van tijd ook jouw Network as a Service afgeschreven. Dan gaan we samen om tafel om opnieuw een nieuw netwerk te implementeren.

Wat gebeurt er na de vervanging met mijn oude netwerk?

Bij Wentzo hechten we aan een duurzame omgang met netwerkapparatuur. Daarom kijken we altijd eerst of we hardware zoals accesspoints en switches een tweede leven kunnen geven, bijvoorbeeld in projecten in lage inkomenslanden. Natuurlijk wipen we daarbij eerst de data. Is het technisch niet meer mogelijk om netwerkapparatuur te hergebruiken? Dan recyclen we het volgens de WEEE-richtlijnen.

Hoeveel bedrijven hebben al een Network as a Service?

Dat is niet bekend. Maar Wentzo beheert in Nederland alleen al tientallen van zulke netwerken. Dat doen we niet alleen voor bedrijven. We zijn ook koploper in NaaS voor het onderwijs en Naas voor de Zorg. De verwachting is dat de wereldwijde vraag naar een Network as a Service de komende jaren hard blijft groeien. In 2023 was de wereldwijde NaaS-markt 18,7 miljard dollar groot, in 2030 is dat naar verwachting al 155,17 miljard dollar.

Wil je meer weten over een Network as a Service?

Je weet nu wat Network as a Service is en hoe een Network as a Service werkt.  We kunnen ons voorstellen dat je nog meer wilt weten. Daarom hebben we een NaaS-whitepaper voor je gemaakt. Ook handig als je alle informatie wilt delen met een collega of leidinggevende. Je kunt ook altijd sparren met één van onze NaaS specialisten. Maak een afspraak voor een gesprek bij jou of kom bij ons in Garderen langs.

 

Whitepaper Network as a Service

  • Voordelen van een NaaS oplossing
  • Toegespitst op jouw branche
  • Relevante klantervaringen

Alles weten over Network as a Service?

Whitepaper

Wentzo collega Legt Network As A Service uit
Blogs

Dit zijn de 8 voordelen van Network as a Service (NaaS)

Denk je na over de vervanging van je huidige netwerk? Steeds meer bedrijven en maatschappelijke organisaties kiezen voor een Network […]
16 mannen staan als groep bij elkaar en kijken lachend de camera in. Ze houden een logo vast van Hewlett Packard Enterprise. Ze zijn onderdeel van de Wentzo IoT-trip naar Genève.
Blogs

Wentzo inspireert klanten met IoT-trip naar Genève

De moderne netwerken van Wentzo zitten vol met nieuwe slimme mogelijkheden. Maar hoe benut je bijvoorbeeld indoor wayfinding, smart building […]
WiFi 7
Blogs

WiFi 7: evolutie of revolutie?

  Expertblog door Steven Bos | 27-04-2023 Dat WiFi 6 uiteindelijk zou worden opgevolgd is op zich geen verrassing. Maar […]
Blogs

Network Access: never trust, always verify

  Expertblog door Steven Bos | 25-01-2023 “Trust, but verify.” Een gevleugelde uitspraak van Chairman Charkov, hoofd van de geheime […]